Anasayfa Haber Avrupa’nın Yeni Roketi Göreve Hazır!

Avrupa’nın Yeni Roketi Göreve Hazır!

Avrupa Uzay Ajansı (European Space Agency) geçtiğimiz Pazartesi günü yapılan Vega fırlatma denemesinin başarıyla sonuçlandığını açıkladı. Vega roketi yaklaşık 30 metre boyunda ve tam yüklüyken 140 ton ağırlığında, dört kademeli bir tasarıma sahip. Yüksek irtifa yörüngelere yaklaşık 2,5 tonluk yükü ulaştırabilen araç, dokuz farklı parçadan oluşan yükleri rahatça taşıyabilecek şekilde tasarlanmış.

ABD’nin bile uzay çalışmalarında büyük kesintilere gittiği bir dönemde, Avrupa’nın bu projeyi yürütmesi ilk bakışta şaşırtıcı gelebilir. Ancak gerçekte Vega roketine uzun zamandır büyük ihtiyaç vardı. Avrupalı biliminsanları uzun zamandır uzay çalışmalarında kullanabilecekleri bir araçtan yoksundular. Bir süredir ESA tarafından yürütülen uzay çalışmalarında eski Sovyet dönemi ICBM füzeleri kullanılıyordu.

Bu eski Sovyet füzeleri gerçekte nükleer savaş başlıklarını dünyanın öte yanına fırlatmak için tasarlanmış araçlardır. Uçuş esnasında atmosfer dışına çıkıp tekrar giriş yapacak biçimde tasarlandıklarından, yörüngeye uydu ya da yük taşımak için de kullanılabiliyorlar. Ne var ki taşıma kapasiteleri hayli sınırlı kaldığından, bir rokete ihtiyaç duyan projeler uzun süre kuyruk beklemek zorunda kalıyordu. Vega sayesinde Avrupa’nın eski Sovyet araçlarına ve haliyle Rusya’ya olan bağımlılığı büyük ölçüde azalmış olacak.