Anasayfa Haber Tek Atom Moore Kanunu’nu Bozacak

Tek Atom Moore Kanunu’nu Bozacak

İşlemcilerin geldiği nokta inanılmaz. İşte tek atom seviyesine inen bilim adamları ve Moore Kanunu’nun geleceği…

İşlemcilerin daha hızlı, daha verimli olması için çalışmalar durmadan sürüyor. Sonunda varılan nokta transistörlerin tek bir atom seviyesine indirilmesi. Bu seviyeye inebilirsek bilişim alanında çok iyi bilinen Moore Kanunu da yıkılmış olacak.

Peki nedir bu Moore Kanunu? Çok basit, bu kanun adını Intel’İn kurucularından olan Gordon E. Moore’dan alıyor. 1965 yılında yazdığı makalede ekonomik bir şekilde entegre bir devre kartına yerleştirilen transistör miktarının, her iki yılda bir iki katına çıkacağını söylemişti. Burada elbette anahtar nokta ekonomik bir şekilde ibaresi oldu. 10 Yıl geçerliliğini koruyacağını hesapladığı bu yasa 1965’ten günümüze kadar gerçekliğini korudu. İşlemci endüstrisindeki araştırma ve geliştirme faaliyetlerine de yön vererek geleceğe yönelik planlama yapılmasını kolaylaştırdı.

Ancak öyle bir noktaya gelindi ki, tek bir atom seviyesindeki transistörler ile bu kanun geçerliliğini yitirecek. New South Wales Üniversitesi’nde yapılan tek atomluk transistör, bir fosfor atomundan yapılıyor. Bu atom kapıları olan silikon bir yatağa yerleştirildiğinde elektrik akışının kontrolünü sağlıyor. Bugüne kadar tek atomdan transistör denemeleri yapılmasına karşın yeni tekniğin önemli bir farkı var: tekrar edilebiliyor. Yani bir üretim teknolojisi olarak ekonomik bir şekilde uygulanması mümkün görünüyor. Aşılması gereken tek sorun o atomu yerinde tutmak için -391 Fahrenheit sabit soğutmanın sağlanması. Bunun pratik bir şekilde gerçekleştirilmesi ise uzun süre alacak ya da teknoloji başarısız olacak. Zira daha önce de heyecan verici gelişmeler olmuştu ama ekonomik bir şekilde uygulanamadıkları için çoğu rafa kalkmıştı.