Anasayfa Makale İncelemeler Acer A500 Iconia Tab İncelemesi

Acer A500 Iconia Tab İncelemesi

[tab name=’Acer A500 Iconia Tab’]

Acer’ın bir sonraki nesil Tegra 3 dört çekirdekli işlemciyi kullanacak olan A510 modeli yakında piyasada olacak. Ancak halen piyasada çift çekirdekli Tegra 2 işlemcili olan A500 modeli mevcut. Bu tablet bir süredir piyasada ve şüphesiz A510 modelinin gelişiyle birlikte gözden düşmeye başlayacaktır. Ancak işini bilen tüketiciler için bu aslında iyi bir haber sayılır. Çünkü bir önceki nesil cihazlar her zaman daha güçsüz demek değildir ve fiyatlarının düşmesi de kesenize daha faydalı olacaktır.

Peki A500 İconia gerçekten de almak isteyeceğiniz bir tablet mi? Çıkışından bu yana geçen zaman A500’ü daha da zayıflattı mı? Yoksa herşeye rağmen bu hâlâ edinip kullanmak isteyeceğiniz bir cihaz mı? İşte bu sorunun cevabını arıyoruz.

[/tab]

[tab name=’Genel Tasarım’]

A500 ekran ebadı olarak 10.1 inçlik tablet sınıfına giriyor, ancak genel yapısı itibariyle ölçüleri benzer tabletlerden biraz daha iri. Aynı şey ağırlığı için de söylenebilir, çoğu tablet 500 gram civarındayken, A500 yaklaşık 730 gramlık ağırlığıyla hiç hafif sayılmaz. Bu açıdan Motorola’nın Xoom modeliyle çok benzedikleri söylenebilir. Ne var ki A500 çoğu benzerinin aksine plastik gövde kullanmıyor. Ana gövde yapısı alüminyumdan üretilmiş ve bugüne kadar gördüğümüz tabletler içinde en sağlam, en dolgun tasarıma sahip olanı denebilir. Ebatların benzerlerinden biraz daha büyük olmasının sebebine gelince, bu da ekran çerçevesinin benzerlerine kıyasla daha geniş tasarlanmış olmasından kaynaklanıyor. Tabletin genel boyutları biraz daha büyük olsa da, elde tutması ve çalışması daha kolaylaşıyor. Ne var ki 730 gramlık ağırlık çok uzun süre elde tutmak için biraz ağır kalıyor. Bu yüzden tableti kullanırken kola dayayarak taşımanın daha rahat olduğunu farkettik.

[/tab]

[tab name=’Kameralar’]

A500 biri önde ve diğeri arka yüzde bulunan iki adet kameraya sahip, ancak kameraların yerleşimi sol köşeye doğru yapılmış ve bu pek ideal sayılmaz. Ancak kullanımda pek sorun oluşturdukları da söylenemez, tabii simetri saplantınız yoksa! Arka yüzdeki kamera 5 MP çözünürlüğe sahip, HD video da çekebiliyor. Ön yüzdeki ise 2 MP çözünürlükte ve video kayıt alabilse de bunu HD yapamıyor, daha ziyade görüntülü sohbet uygulamaları için kullanışlı.

Arka yüzde bulunan kameranın hayli güçlü bir led flaşı da var. Genel olarak çekim kalitesinin fena sayılmadığını söyleyebiliriz. Kamera kontrolleri de hayli basit tutulmuş ve kullanılması kolay. Çeşitli görüntü işleme ve filtre seçenekleri de kullanıcının tercihine sunulmuş. Tabii foto çekmek için 10 inçlik bir tableti kullanmak pek pratik sayılmaz, ancak ihtiyacınız olduğunda elinizin altında bulunduğunu bilmek güzel. Profesyonel fotoğrafçılık yapmayacaksanız, aile fotoları ve benzeri işler için A500’ün kamerası gayet yeterli denebilir.

[/tab]

[tab name=’Donanım Özellikleri’]

A500’ün kalbinde Nvidia’nın Tegra 2 işlemcisi çarpıyor. Çift çekirdekli olan bu işlemci 1 GHz hızında çalışıyor. Ana sistem hafızası 1 GB Ram, depolama kapasitesi ise 16 ve 32 GB seçeneklere sahip, bizim incelediğimiz 32 GB kapasiteli olan modeldi. Cihazın microSD hafıza kartı girişi de var ve 32 GB’a kadar olan modülleri destekliyor. Grafikler ise yine Nvidia’nın GeForce ULP yongası tarafından işleniyor.

A500’ün 3G destekleyen versiyonu da var, ancak bize test için gönderilen modelde 3G yoktu, yani Wi-Fi ve Bluetooth ile sınırlı kaldık. Fakat eğer 3G kullanan bir akıllı telefona sahipseniz, onun bağlantısını paylaştırarak tablette de kullanmanız mümkün. Aksi halde 3G modelini almazsanız, ev ya da ofis dışında Wi-Fi noktalarına mahkumsunuz demektir. Cihazın Wi-Fi desteği b/g/n standartlarını destekliyor. Genel olarak sorunsuz ve hızlı çalışıyor.

Cihazın sunduğu bağlantı özellikleri ise A500’ün esas avantajlarından bazılarını oluşturuyor. Tabletin sol tarafında bir kulaklık ve bir de HDMI bağlantı portu mevcut. HDMI kablosuyla cihazı HD televizyonlara bağlayıp kullanmak gayet kolay, ses ve görüntü aktarımı sorunsuz bir şekilde gerçekleşiyor. Özellikle televizyonun yanına küçük bir medya PC toplamayı düşünen kullanıcılar için bu tablet iyi bir çözüm olabilir.

Cihazın sağ tarafında ise şarj girişi, micro USB ve standart USB portları bulunuyor. Şarj cihazının kablosunun hayli kısa olması biraz can sıkıcı. Ancak hem micro, hem de standart USB portlarının bulunması kullanımda büyük kolaylık sağlıyor. Standart USB girişi sayesinde taşınabilir USB bellekleri ya da diskleri cihaza bağlayarak veri girişi yapabilmek mümkün. Cihazın alt tarafında bulunan port ise klavye sehpasına bağlanmak için, klayvenin ayrıca satıldığını da belirtelim.

Cihazın üst kısmında ise ses ayar düğmesini, ekran kilit düğmesini ve microSD hafıza kartı yuvasını bulabilirsiniz. Ekran kilit düğmesi, görüntünün ekran pozisyonuna göre değişmesini önlüyor, ancak eğer çalıştırmakta olduğunuz yazılım isterse görüntüyü yine de yatay ya da dikey olarak konumlandırabilir.

[/tab]

[tab name=’Ses ve Görüntü’]

A500 ses konusunda çoğu tabletten daha başarılı diyebiliriz. Cihazda Dolby destekli bir ses sistemi var ve ses çıkışı arka yüze yerleştirilmiş iki adet hoparlörden yapılıyor. Kasa plastik olmadığından rahatsız edici zırıltılar duymuyorsunuz, ancak sesi sonuna kadar açarsanız rahatsız edici bir bozulma yine de ortaya çıkıyor. Bu aslında tüm taşınabilir cihazlarda olan bir problem, kasa derinliği yeterli olmadığından yüksek volümlü sesler hiçbir tablet ya da dizüstünde iyi çıkmıyor. Ancak cihazı 3,5 mm jackı kullanarak bir kulaklık ya da hoparlör setine bağlarsanız, o zaman ne kadar güçlü ve temiz bir ses verdiğine şaşabilirsiniz. Sistemdeki dolby ve ekolayzır ayarlarını kullanarak sesi daha da rafine etmek çok kolay.

Ekrana gelince, bu noktada A500’ün vasatın üzerinde bir performans sergilediğini söyleyebiliriz. 10.1 inçlik TFT ekran 1280×800 XWGA grafik çözünürlüğe sahip. Genel görüntü kalitesi çoğunlukla iyi seviyede, ancak çok daha yeni ve pahalı tabletlerle, mesela Apple’ın Retina ekran teknolojisi, kıyaslandığında vasat kalmaktan kurtulamıyor. Özellikle renklerin biraz soluk görüntülendiği söylenebilir.

Ekran dokunmatiğine gelince, bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Kapasitif ekran çok noktalı dokunmaya duyarlı ve gayet hassas. Ancak cihaz ayarları panelinde bunun da bir ayarı olduğunu hatırlatalım. Daha az elektrik tüketimi için hassasiyeti daha da düşürebilirsiniz, ancak kullanımda bunun etkisini de görürsünüz. Ekran dokunmatiğinin yanı sıra diğer hareket algılayıcılar da gayet hassas çalışıyorlar, özellikler çeşitli oyunlar ve benzeri uygulamalarda tableti  hareketle kontrol etmekte zorlanmadık.

[/tab]

[tab name=’Yazılım’]

A500 işletim sistemi olarak Android 3.0 (Honeycomb) kullanıyor, ancak Acer üzerinde az da olsa değişiklik yapmış. Yani Nexus cihazlar gibi safkan Android sürümü değil. Acer’ın yaptıı belli başlı değişiklikler öncelikle arabirimde bir miktar özelleştirmeye gitmek olmuş, ancak kullanıcıyı şaşırtacak boyutta bir fark yok. Test ettiğimiz cihaz Android 3.2.1 sürümünü çalıştırıyordu ve kullanım boyunca herhangi bir sıkıntı yaşamadık.

Acer’ın A500’e eklediği bazı özel yazılımlar da var, bunlar daha ziyade multimedya ve sosyal ağlar üzerine tasarlanmış yazılımlar. Mesela Clear.fi sadece kendi tabletinizde olan müzik, resim ve videoları görüntülemekle kalmıyor, ayrıca kablosuz ağ üzerinden paylaşıma açılmış olan içeriğe de rahatça ulaşmanıza imkan tanıyor. Social Jogger ise Facebook ve Twitter gibi sosyal ağ mesajlarınızı tek pencerede birleştirmeye yönelik bir yazılım. Tabii ki hiçbir cihaz kutudan çıktığı haliyle her ihtiyacınızı karşılayamaz, ama zaten Google Play Store bunun için var. İhtiyacınız olacak her türden Android uygulamasını ücretli/ücretsiz buradan bulabilirsiniz.

[/tab]

[tab name=’Genel Performans’]

AnTuTu ve Quadrant Standard gibi benchmark uygulamalarını kullanarak cihazın performansını test ettiğinizde, benzer Tegra 2 işlemcili tabletlere yakın sonuçlar çıkıyor. Mesela AnTuTu benchmark testi sonunda 5027 puanlık skora ulaştık ki, bu puan Samsung Galaxy Tab ve benzeri tabletlere çok yakın. Fakat grafik yongasının biraz daha güçlü olması iyi olurdu. Öte yandan 1 GB RAM sistemi idare ediyor ama kesinlikle yeterli diyemeyiz, sonuçta Android işletim sisteminin genellikle bolca hafıza sevdiği bilinen bir gerçek.

Öte yandan benchmark sonuçlarını bir kenara bırakıp, genel kullanımdaki performansı değerlendirince, A500’ün hayli tatmin edici olduğunu söyleyebiliriz. Tablet genel olarak sorunsuz ve hayli tatmin edici bir hızda çalışıyor. Mesela NFS: Shift gibi bir oyunu rahatlıkla ve akıcı biçimde oynayabiliyorsunuz. Tableti kullanırken pek çok uygulama kurup kaldırdık, ancak genellikle en amatör görünen uygulamaları çalıştırırken bile pek problem yaşamadık.

Ne var ki bazı ufak sorunlarla da karşılaşmadık diyemeyiz. Mesela MX Video Player yazılımı ve bunun codec paketini kurmak bize pek çok farklı formatta video dosyasını çalıştırma imkanı verdi. Ancak özellikle (.mkv) eklentili videolarda bariz bir performans düşüklüğü yaşanabiliyor. Bu da çok şaşırtıcı değil, çünkü bu formatı çalıştırmak ciddi işlemci ve hafıza gücü istiyor, A500 burada tökezliyor. Ancak diğer codeclerle sıkıştırılmış (.avi) uzantılı videolarda performans kaybı yaşanmıyor.

Bir başka can sıkıcı sorun da cihaza USB kablosuyla doğrudan PC üzerinden dosya atarken yaşanan yavaşlama. Eğer tabletin hafızasına büyük bir dosya atacaksanız, mesela film ya da müzik albümü, o zaman aktarım bitene kadar tableti kenara bırakmanız gerekiyor. Tabii burada sorun donanımsal değil, ama daha ziyade Android işletim sisteminin eksikliklerinden kaynaklanıyor.

Batarya ömrüne gelince, Acer bu tabletin devamlı kullanımda yaklaşık 10 saat dayanabildiğini söylese de, biz çoğunlukla 7-8 saat kadar gidebildiğini gözlemledik. Tabii bu durum biraz da kullanım tarzına bağlı. Ekran parlaklığını ve sesi kökleyip devamlı oyun oynarsanız batarya haliyle daha çabuk tükenecektir. Ancak bizi batarya ömründen daha çok rahatsız eden unsur, şarj cihazının kablosunun gerçekten de çok kısa olmasıydı.

[/tab]

[tab name=’Sonuç’]

Acer A500 Iconia Tab aslında gayet başarılı bir tablet bilgisayar, en azından Android işletim sistemli ürünler söz konusu olduğunda. Yapısı ve işçiliği güzel, çalışması genellikle gayet akıcı ve sorunsuz. Test süresince elimizden düşmedi desek yalan olmaz, herşeyin internet üzerinden ve elektronik olarak işlemeye başladığı bir çağda, böyle bir tablet hayli kullanışlı olabiliyor. Tabii bir sonraki Android işletim sistemi olan 4.0 sürümünü destekleyebilecek yapıda olması da ayrı bir avantaj.

Fiyatına gelince, internet üzerinde biraz gezinirseniz rahatlıkla 1,000 TL altında fiyatla bulabilmek mümkün. 32 GB modelini 950 TL ve 16 GB modelini 850 TL civarındaki fiyatlarla bulabilirsiniz. Bu fiyatlar çoğu benzerine oranla daha ehven ve Acer’ın genel kalitesi de sizi hayalkırıklığına uğratmayacak. Ancak eğer çok daha fazla performans istiyorsanız, o vakit Tegra 3 işlemcili bir sonraki nesil tabletlere yönelmeyi tercih edebilirsiniz. Fakat fiyatın neredeyse ikiye katlanacağını da unutmayın.

Technopat Notu 3/5

[/tab]

[tab name=’Teknik Özellikler’]

Bağlantılar: 3G (opsiyonel), Bluetooth, Wi-Fi (WLAN), MicroUSB 2.0, HDMI, USB
Boyutlar: 260 x 177 x 13.3 mm
Ağırlık: 730g
Ekran: 1280x800 (WVGA 10.1 inç) TFT Kapasitif Dokunmatik Ekran
Ana kamera: 5 MP, LED flaş
Video: 720p, 24fps
İkinci Kamera: 2 MP
Dahili Hafıza: 16/32 GB
SD Kart girişi ve arttırma imkanı: en fazla 32 GB microSD
Sistem Belleği: 1GB RAM
İşlemci: Nvidia Tegra 2 Dual Core 1 GHz
Grafik Çipi: Nvidia GeForce ULP
Diğer Özellikler:
GPS, Dolby Mobile Surround Ses, mikrofon
Facebook, Twitter vb Sosyal ağ entegrasyonu için Social Jogger
Flash desteği
Uygulama mağazasında on binlerce ücretli ve ücretsiz yazılım
İşletim sistemi: Android 3.2.1

[/tab]

[end_tabset]