Anasayfa Haber Apple 10 Milyar Dolar Dağıtıyor!

Apple 10 Milyar Dolar Dağıtıyor!

Teknoloji devi Apple rekor karlarını dağıtma kararı aldı. İşte Apple’ın dağıtacağı 10 milyar dolar ve sebepleri…

Dünya’nın en büyük teknoloji şirketlerinden Apple, Amerikan Borsası’nda hisselerinin sahiplerine milyarlarca dolar dağıttı. Her finansal çeyrek için hisse başına 2.65 dolar dağıtacağını açıklayan şirket, önümüzdeki üç yıl içerisinde 10 milyar dolarlık hisse senedini satın alacağını açıkladı. Satın alma Apple’ın mali yıl başlangıcı olan 30 Eylül 2013’de başlayacak.

Hissedarlarına bu yıl 9.88 milyar dolar dağıtacak olan Apple’ın kasasında 97.6 milyar dolar para mevcut. Şirket bir ıl içerisinde 75 ila 80 milyar dolar para kazanacak. Apple bu sayede Amerika’da hissedarlarına en çok para dağıtan şirketler arasına giriyor. Microsoft yüzde 2.5, Intel ise yüzde 3 dağıtarak üstünlüklerini koruyorlar.

Apple hisseleri yaklaşık 600 dolardan işlem görüyor ve yıllardır yükselişini sürdürüyor. Bu durum, finansal açıdan zor zamanlar geçiren Amerika’nın can simidinin büyük teknoloji şirketleri olduğunu gösteriyor. Amerikan teknoloji şirketleri, Amerikan halkının satın aldığı hisselere yüksek karlar dağıtarak uzun vadeli ve güvenilir yatırım araçları olmayı sürdürüyorlar. Şirketler için Amerikan sermayesi son derece önemli, zira yurtdışı kazançlarını Amerika’ya aktarmak isteyen şirketler parayı yurtiçine sokarken yüksek vergiler ödemek zorundalar. Bu da küresel yatırımı teşvik edici bir unsur olarak yatırımları yayarken, ABD borsasında şirketlerin istikrarlı seyretmesini ve hissedarlarına yüksek karlar dağıtarak yerli sermayeyi elde tutmasını sağlıyor.