Anasayfa Haber Kepler ile Oyunlar Değişecek mi?

Kepler ile Oyunlar Değişecek mi?

Yeni ekran kartı teknolojisi Kepler ve Nvidia GTX680 ile oyunlar değişecek mi? İşte oyunlar ve teknoloji arasındaki bağlantı ve oyun sektöründeki değişimler…

Şirketin açıklamasına göre, yeni mühendislik çalışmaları dahilinde, Kepler adını verdikleri donanım sayesinde bildiğimiz tüm oyun grafiklerini ve performanslarını değiştireceğini iddia ediyor. Konu bilgisayar oyunları olduğunda, grafik yeterliliği için Nvida donanımları, öncelikli olarak seçilen parçaların başında gelmekte. Kepler ile rakiplerinin bir adım öne geçebileceği belirtiliyor.

Kepler çalışması, 5 yıllık bir süreç boyunca 1.8 milyon saat bir çalışmanın ürünü. Oyunlar için hazırlandığı belirtilen ekran kartı, Nvidia GeForce GTX 680 ve GeForce 600M çipsetlerini baz alacak. Şirketin ikinci adamı Brian KelleherKepler, Nvidia şirketinin bugüne kadar üzerinde çalıştığı en büyük mühendislik harikası olacak ” açıklaması ile ne kadar iddialı olduklarını belirtti. ” Bu teknoloji oyuncuları tam kalbinden vuracak. Traktör gibi çalışan fanlara ya da egzotik soğutma sistemlerine gereksinim duymadan, üst seviyede performans ve kalite bu donanım sahiplerine sunulacak. GTX 680 serisi bilgisayar içni geliştirilen bir donanım, 600M serisi ise Ultrabook kullanıcıları tarafından kullanılabilecek. ” sözleriyle devam ederek Ultrabook kullanıcılarının da yüzünü güldüreceğe benziyor.

Masaüstü kullanıcıları için yeni bir dönem

Gelişen grafik teknolojisi ve oyun görüntüleri sebebiyle, bir çok oyuncu, konsol oyunlarına geçiş yapmaktaydı. Şu an ki oyun pazarını çeviren Sony’nin Playstation 3 ve Microsoft’un Xbox 360 konsolları, oyun kalitesi açısından masaüstü oyuncularının bir adım önüne geçmişti. Yetersiz kalan PC donanımları, açığı kapatmak için güncellemeler ve yeni sürümler ile atağa geçse de astronomik rakamları sebebiyle çok doyurucu olamıyordu.

Net üzerinde Flash tabanlı oyunların artması ve son 2 yıldır yükselişe geçen bağımsız oyunların gücü, büyük şirketlerin fiyakalı grafiklerini arka planda bırakıyordu. Konu dışı olsa da, özellikle oyunların oyuncular için oldukça kolaya indirgenmesi, başarım sistemi (achivement points), adım başı checkpoint gibi durumlar eski oyuncuların zorluklarla bitirdiği oyunları aratır olmuştu. Bu sebeple oyun pazarında büyük bir kayma yaşanmış, konsol için çıkan eğlenceli grafiklere sahip Little Big Planet ya da bağımsız ve derin konulara sahip olan Machinarium, Braid gibi oyunlar ön plana çıkmıştı.

Bu gibi durumlarda masaüstü oyunların MMORPGlere sahip olması, grafik beklentilerini oldukça düşürüyordu. Son 10 yıla damgasını vurmuş World of Warcraft, 5. ek paketini beklerken büyük grafik yarışına girmiş bir oyun hiç bir zaman olmadı. BioWare’in geliştirdiği ve WoW’a rakip olacağı düşünülen Star Wars: Old Republic ise bu durumu biraz olsun yıkıyor, kaliteli grafikleri MMORPG’ye taşıyor üstüne bir de unuttuğumuz rol yapma unsurlarını ekliyordu. Bunlara karşılık olarak Minecraft ve Realm of the Mad God gibi 8-bit oyunların havasını veren ancak oldukça eğlenceli olan online oyunlarsa sükse yapmaya başladı.

Masaüstü oyuncular için grafik kalitesinin bu denli ironik bir noktaya gelmesi, elbette birilerini atak yapmaya zorlayacaktı. Valve şirketi, bir kaç ay öncesinde yaptığı açıklamada ” Oyun piyasasında ki donanımları yeterli bulmuyoruz. Eğer gerekirse kendi parçalarımızı yapmaya başlayabiliriz ” açıklaması ile gözleri kendi üzerine çekmiş, olası bir Steam Box konsolu söylentilerini atmıştı. İşte buna paralel olarak, Nvidia’nın Kepler teknolojisi yapılan açıklamalar ve şirketin kendine bu denli güvenmesi kafalarda “acaba yeni bir oyun çağına mı giriyoruz ?” sorusuna itelemişti.

Astronomik rakamlara çıkan donanımlardan bahsederken şu noktaya da değinmesek olmaz. Nvidia GTX 680 499 Amerikan Doları üzerinden satılıyor. Kepler teknolojisine sahip bu ekran kartı üzerine alınacak ekstra donanım parçaları ile “Rüya Masaüstü Bilgisayarın” fiyatı binlerce dolara yükseliyor. Ülkemizde ki döviz artışını düşündüğümüzde oldukça pahalı bir rakama ulaşıyor. İşte bu sebepten ötürü, daha azını verip konsol dünyasına geçmek daha mantıklı gelmeye başlıyor.

Playstation 3’ün ve Xbox 360’ın yaşlarının doldurması elbette PC dünyasını olumlu yönde etkileyecek bir nokta. Sony’nin PS4 çalışması ve Microsoft’un yeni nasıl geliştirilme sürecinde bulunan çalışmalar rekabeti arttıracağa benziyor. Şimdilik onlar çıkana kadar Nvidia’nın Kepler teknolojisi uzun süre ön planda kalacağa benziyor.