Anasayfa Haber LG’den Esnek Ekran Devrimi!

LG’den Esnek Ekran Devrimi!

E-Ink olarak bilinen ve Amazon Kindle gibi tabletlerde kullanılan ekranların bahsini elbette daha önce duymuşsunuzdur. Video izlemek ya da oyun oynamak için pek uygun olmayan bu ekran teknolojisi, iş okumaya gelince gözleri ve bataryaları yormayan yapısıyla alternatifsizdir. Ne var ki bu ekranların üretilmeleri için halen kullanılan LED ve OLED üretim bantları kullanılamadığından, üretim maliyetleri nispeten yüksek olmaktadır. Çünkü bunları üretecek fabrikanın yeni üretim hattına yatırım yapması gerekir. Ayrıca halen kullanılan e-ink (elektronik mürekkep) türü ekranlar yapısal olarak hayli kalın ve hantaldırlar, bu da ekran boyutlarının belirli bir ebatla sınırlı kalmasına sebep olmaktadır. Ancak şimdi LG tüm bu sorunları aşmanın, esnek ve ucuz e-ink paneller üretmenin bir yolunu bulmuş. Hatta bulmakla da kalmayıp, bu türden yeni panelleri üretmeye başlamış, öyle ki ilk serilerin önümüzdeki aylarda piyasada olması bekleniyor!

Peki ama nedir bu yeni elektronik-mürekkep ekranların zaten piyasada olanlardan farkı? Öncelikle, bu yeni ekranlar tamamen esnek ve hafif bir yapıya sahipler. Ana malzeme cam yerine plastik olduğundan, LG’nin yeni nesil 6 inçlik 1024×768 çözünürlüklü bir ekranı, benzer eski cam ekrandan %30 daha ince ve %50 daha hafif oluyor. Üstelik gayet kolaylıkla büyük ebatlarda da üretilebiliyorlar. LG mühendisleri laboratuvarda 19 inçlik bir ekran üretmeyi başarmışlar ki bu da orta boy bir mecmua sayfasına eşit.

İşin en önemli yanı ise, üretim teknolojisinde yatıyor. LG’nin geliştirdiği bu yeni ekran modelini üretmek için sıfırdan üretim nadı kurmak gerekmiyor, çünkü LED ekran üretimi yapan bantlarda rahatlıkla üretilebiliyor. Bu da ek bir yatırım maliyetini önlediğinden, sonuç doğrudan tüketicinin cebine olumlu olarak yansıyor.

Şüphesiz e-ink ekranlar asla LED ya da OLED ekranların yerini tamamen alamayacaklar, çünkü yenileme hızları çok düşük ve renkli değiller. Ancak bu ekranların büyük ve çok ucuz olması, uzun vadede insanoğlunun kağıda olan bağımlılığını tamamen ortadan kaldırabilir. Bu da hem ülkelerin ekonomilerinde dev bir para tasarrufu sağlayacak, hem de gezegenin ciğerleri olan ormanların korunması açısından mükemmel bir adım olacaktır.