Anasayfa Haber Snapdragon Tegra’yı Yiyecek mi?

Snapdragon Tegra’yı Yiyecek mi?

Bu resimdeki test sonuçlarına göre, Tegra 3 işlemcili ASUS Transformer Prime, Snapdragon S4 işlemcili HTC’nin neredeyse yarısı kadar skor alabilmiş! 

 

HTC’nin One X Android telefonu dünya pazarına Tegra 3 işlemciye sahip olarak çıkmaya hazırlanıyor. Ancak ABD pazarı için hazırlanan LTE versiyonunda Qualcomm’un yeni Snapdragon S4 işlemcisi bulunacak. Bu işlemcinin özelliği tüm sistemi tek yonga üzerinde topluyor olması. Bu telefon ABD’de AT&T telekom firması tarafından piyasaya sürülecek, haliyle ilk örnekleri bir süredir firma teknisyenlerinin elinde. Ve kaçınılmaz olarak bu teknisyenlerin yaptıkları performans testlerinin sonuçları da basına sızmaya başladı.

Sızan test sonuçlarına bakılırsa, Nvidia’nın karşısına çok yakında tahmin ettiğinden çok daha dişli bir rakip çıkabilir. Nvidia’nın Tegra 3 işlemcisinin performansı şu an için piyasanın lideri konumunda, ne var ki testlere bakılırsa Snapdragon S4 işlemcisi onu rahatlıkla geçiyor, hem de dört değil iki çekirdek kullanarak!

Peki bu nasıl mümkün olabilir? Aslında Tegra 3’ün mimarisine yakından bakarsak bunun sebebini çözebiliriz. Nvidia bu işlemcide ARM tarafından tasarlanan 40 nm Cortex-A9 çekirdeğini aynen kullanıyor. Hoş, Nvidia bu çekirdekleri sıradışı bir biçimde 4+1 formülüyle bir araya getirerek ilginç bir yenilik yapmış oldu. Ancak Qualcomm’un yaptığı iş bundan çok daha fazlasını içeriyor.

Qualcomm her ne kadar işlemcilerinde aynı ARM komut setlerini kullanarak tam uyumluluğu garantilese de, çekirdek mimarisini sıfırdan tasarlayarak çok daha hızlı bir yapı elde etmiş. Snapdragon S4 içindeki ana işlemci çok daha küçük olan 28 nm mimarisinde tasarlanmış olan Krait çekirdeğine sahip. Bu çekirdek özellikle bir sonraki nesil ARM Cortex-A15 çekirdeğiyle kafa kafaya yarışmak için tasarlanmış ve gösterdiği performans da bunu açıkça ortaya koyuyor.

Öte yandan Nvidia, ARM Cortex-A15 çekirdeklerini 2012 sonuna kadar kullanamayacak, çünkü henüz hazır değiller. Bu durumda Tegra 3 işlemcisinde eski A9 çekirdekleri kullanmaya devam etmekten başka çareleri kalmıyor. Qualcomm’un Snapdragon S4’ü ise iki çekirdekle bile Tegra 3’ün dört çekirdeğine rahatlıkla fark atabiliyor gibi görünüyor. En azından sızan benchmark sonuçlarına göre durum böyle. Bu da önümüzdeki dönemlerde tablet-telefon pazarında çok ciddi bir rekabet ve hatta belki de eski güzel günlerde olduğu gibi ciddi bir fiyat kırma yarışı yaşanabileceği düşüncesine kapılmamıza sebep oluyor.