Anasayfa Haber Eski Xbox’ınızı Atmayın, Kredi Kartınızı Kaptırmayın!

Eski Xbox’ınızı Atmayın, Kredi Kartınızı Kaptırmayın!

Drexel Üniversitesi’nde yürütülen “dijital veri güvenliği” konulu bir çalışma kapsamında yapılan denemeler, Xbox 360 kullanıcılarının potansiyel veri hırsızlığı tehdidiyle karşı karşıya olduklarını ortaya koydu! Ancak mesele sandığınız gibi değil, sorunun kaynağı internet üzerinden gelecek online saldırılarda yatmıyor.

Malum konsolların arıza yapması ve bunun sonucunda onarıma gitmesi ya da tamamen hurdaya çıkması gayet mümkün. Özellikle Xbox 360’ın ilk serileri bu konuda ahyli sıkıntılıydı. Peki ama konsolunuzu tamire ya da hurdaya gönderdiğinizde, sabit diskindeki veriler ne olacak?

Bu noktada Microsoft’un kullanıcı bilgilerini koruma konusunda gayet umarsızca davrandığı maalesef yapılan çalışma sonucunda ortaya çıkarılmış. Xbox 360’ın yazılımsal koruması Microsoft’un kendi verilerini hırsızlardan koruma konusunda gayet başarılı, ancak kullanıcıların verileri, özellikle de Live üzerinden alışverişte kullandıkları kredi kartı bilgileri neredeyse tamamen savunmasız!

Uzmanlar piyasadan aldıkları ikinci el bir Xbox 360’ın sabit diskindeki verileri kurtarmayı ve eski kullanıcının kredi kartı bilgilerini okumayı rahatlıkla başarmışlar. İşin kötü tarafı, cihazı satmadan önce “fabrika ayarlarına döndürmek”, yani sürücüdeki verileri formatlamak da bunu önlemiyor. Tıpkı PC’lerde kullanılan sabit disklerde olduğu gibi, veriler silinmiş gibi gözükse de gerçekte sabit disk üzerindeki sektörler tamamen temizlenmediğinden kurtarılmaları mümkün oluyor. Uzun lafın kısası, eğer Xbox için internet üzerinden yasal oyun satın aldıysanız, kredi kartı bilgileriniz sabit diskiniz üzerinde bir yerlerde duruyor demektir. Eskiyen konsolunuzu satmadan ya da tamire göndermeden önce iki kere düşünün!