Anasayfa Haber Yeni Bir NVIDIA-AMD Savaşı mı?

Yeni Bir NVIDIA-AMD Savaşı mı?

Nvidia’nın yeni GTX 680 ekran kartı dünyada büyük bir ilgiyle karşılandı ve çıktığı pazarlarda neredeyse saatler içinde tükendi. Kartların 500 dolardan başlayan fiyatlarla sürüldüğünü ve üstelik herhangi bir ön hazırlık safhası yaşanmadan çıktığını düşünürseniz, bu hayli ilginç bir durum. Nvidia bu kez kartı uzun uzadıya basında duyurmakla, reklamını yapmakla uğraşmadı. Kartın çıkışıyla basındaki incelemeler neredeyse aynı gün oldu denebilir.

Tabii bu da farklı bir pazarlama taktiği, ancak şöyle küçük bir yan etkisi var, piyasaya verilen stoklar sınırlı miktardaydı ve söylenene göre GTX 680 almak isteyen müşteriler stokların yenilenmesi için birkaç hafta beklemek zorunda kalacaklar. Oysa AMD ısrarla tam tersi bir yöntem izliyor, stoklarda yeterince ürün depolanmasını beklerken, bu geçen süreyi kartlarının duyurulması ve incelenmesi için harcıyor. Aynı yöntemi daha önce Nvidia da uyguluyordu, ancak AMD’nin 7900 serisi kartlarının bir adım olsun önüne geçebilmek için bu defalık taktik değiştirmiş gibi görünüyor.

Peki bunun tüketiciye herhangi bir faydası olacak mı? Geçmişte defalarca olduğu gibi yeni bir karşılıklı fiyat kırma savaşı yaşanacak mı? Uzmanlar buna pek ihtimal vermiyor. Öncelikle dünya genelinde hâlâ hüküm süren ekonomik durgunluk yüzünden bir fiyat savaşı yaşanması pek mümkün görünmüyor. Bunun da ötesinde, yeni nesil yongaların üretimleri halen pahalı ve zor. AMD özellikle 28 nm üretimin ne kadar zor olduğunun, üreticilere sipariş sağlamanın zaman aldığının bilincinde. Kaldı ki GTX 680’in ulaştığı ilk satış rakamları da AMD’yi paniğe sürükleyecek seviyede değil, zaten ilk patlamanın ardı gelmedi çünkü stoklar eridi.

Ayrıca AMD’nin en yeni kartı 7970’in satışlarında da herhangi bir düşüş görülmüyor. Hatta GTX 680’e heveslenen ancak stoklar eridiği için 3-4 hafta beklemek zorunda kalacak olan tüketicilerin de 7970’i tercih etmek zorunda kalabileceği dikkate alınmalı. Yani sonuçta yeni bir Nvidia-AMD fiyat savaşının yaşanması ihtimali pek yok. 7970 ve GTX 680 üst seviye kartlar olarak uzunca bir süre fiyat kırmadan devam edebilirler. Alışverişinizi buna göre ayarlayın deriz.