Anasayfa Makale Pratik NZB Nedir? Nasıl Kullanılır?

NZB Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bir NZB dosyası aslında düz bir metin dosyasıdır ve Notepad gibi uygulamalarla açılabilir. Ancak Microsoft Word gibi uygulamalarla açılmasını tavsiye etmiyoruz, zira dosyada zararlı macro’lar yani kodlar olabilir ve Word bunları çalıştırdığında bilgisayarınıza virüs bulaşabilir.

XML formatında veri barındıran NZB dosyaları Usenet haber sunucuları üzerinden dosya indirmek için kullanılır. İçerisinde indirilecek dosyanın parçaları işaretlenmiş durumdadır. NZB dosyaları, SuperNZB gibi uygulamalar ile açılır; SuperNZB’yi bağlantıya tıklayarak indirebilirsiniz. Açılan dosya bu uygulama tarafından parça parça indirilir, indirme tamamlandıktan sonra da parçalar bir araya getirilerek bütün dosya oluşturulur. Usenet haber sunucuları HTTP değil NNTP sunucularda bulundurulurlar.

NZB dosyalarının tercih edilme sebebi son derece hızlı bir şekilde indirilebilirler. NZB dosyaları genellikle Easynews gibi Usenet arama motorları sayesinde bulunabilir. NZB dosya türünün mucidi NewzBin.com sitesiydi. Kendi arama sistemleri için geliştirdikleri NZB formatı internet genelinde yayılarak son derece popüler hale geldi.

NewzBin bir haber sunucusu değil, bir arama hizmeti sunucusudur. News Reader denilen uygulamalar sayesinde doğru haber grubu bulunarak paylaşımın yapıldığı mesaj bulunabilir. Alternatif olarak NewBin ile NZB dosyası Get Message-IDs tuşu ile oluşturulabilir. Ardından SuperNZB ile dosya açılarak indirilebilir. Newsgroup’larda yani haber gruplarında sayısız mesaj olduğu düşünülürse bu tür bir arama hizmetinin amacı anlaşılabilir.

Haber gruplarında hezerken rastladığınız NZB dosyalarını normal bir şekilde indirerek SuperNZB sayesinde indirebilirsiniz. Ancak bu dosyalar her zaman çalışmayabilir. Bunun seneni bazı haber suncularında Message-ID’lerin değiştirilmesidir. Eğer Message-ID değiştiyse NZB dosyasıyla veriler kıyaslamada uyuşmaz ve indirilemez. Bu tür sorunların diğer sebepleri dosyanın bozulması ya da Message-ID’nin tekil olmaması olabilir. Aynı ID’ye sahip başka bir dosya varsa doğal olarak hata ile karşılaşılır.

Bazı sunucular Message-ID ile verilere erişmeye izin vermezler. Böyle durumlarda TechSono News Service gibi hizmetlerden yararlanabilirsiniz.