Anasayfa Haber Robot Kum Tanecikleri

Robot Kum Tanecikleri

Bu MIT araştırması görenleri şaşırtıyor! İşte akıllı kum teknolojisi ve birleşerek istenilen makineyi oluşturan robot kum tanecikleri…

MIT ( Massachusetts Institute of Technology )’de bulunan Robotik Laboratuarı, yaptığı buluş ile şaşırtmakla kalmıyor, gelecekte yapılacak daha büyük çaplı çalışmalar için ön ayak oluyor. İşin arkasında bulunan MIT Bilgisayar Bilim Profesörü Daniela Rus ve öğrencisi Kyle Gilpin bulunuyor. Akıllı Kum adını verdikleri çalışmada, bir kovaya dökülecek bu küpler kısa bir süre sonra şahsın isteğine göre kendi kendine şekilleniyor. Böylece istenilen eşya, cihaz ya da aletin birebir kopyası elde ediliyor.

Üzerinde mikroprosesörler ve mıknatıslar bulunan ufak bir küp bu işleme yardımcı oluyor. Bahsedilen küpler elbette bir kum taneciği kadar ufak değil, her biri 1 santimetreküp boyutunda. Ama prensipte çalışma mekaniğinin bu yönde ayarlanması sebebiyle Kum yakıştırması almış. Her yüzü 10milimetre olan ve istenildiğinde açılıp daha büyük parçalar oluşturabilecek bu küplerin küçültülmesi planlar dahilinde.

Şimdilik 2 boyutlu sonuçlar alınsa da gelecek günlerde düzeltmelerin yapılmasıyla daha kompleks yapımlara geçilebilecek. Bir makinanın kırılmış yerine bulunamayan yedek parçaları ya da o an elinizde olmayan alet-edevat bir anlık işlem sonucu elinize geçecek. Bir anlık diyoruz çünkü bu çalışmasının bir artısı da arka planda yapılan alogritmaların neredeyse hiç denilecek kadar az yer kaplaması. 32KB kodlama için 2KB’da hafıza için yeterli. Bu durum oldukça ilgi çekici. Çünkü gün geçtikçe artan ve programcıların artık eli ayağı haline gelen, arkada algoritma işlemi yapan yazılımlar devasa yerler kaplayabiliyordu.

Sadece cihazlar için değil, yazılım olarakta bir devrin başlangıcına şahit olunabilir. Profesör Rus ve öğrencisi Gilpin daha detaylı açıklamaları Mayıs ayında gerçekleştirilecek olan International Conference on Robotics and Automation (Uluslar arası Robotik ve Otomasyon Konferansı)’da paylaşacaklar.