Anasayfa Haber Giden Otobüste Turkcell 4G Testi!

Giden Otobüste Turkcell 4G Testi!

Turkcell 4G Testi Hızı
Turkcell 4G Testi

Sabah Turkcell’in Kartal’daki binasına giderek mevcut 3G hızları ve bunların yıl sonunda ulaşacağı yeni hızları öğrenmiştik. Ardından toplantı salonunun ardındaki kapılar açıldı ve iki Turkcell çalışanıyla karşılaştık. Manzara şuydu: PlayStation 3 karşısında PES atıyorlardı, bir televizyonun üzerinde Ev diğerinin üzerinde İşyeri yazılıydı. Samsung marka 4G modemlerin bağlı olduğu bilgisayarlarla bağlandıkları ağ üzerinden yapılan bu simülasyon, mobil online oyunun geleceği noktayı gösteriyor. Turkcell yetkililerinden, daha net olursak Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu’ndan sunumun ardından merak ettiğimiz konulara cevap aldık.

Latency değerlerini sorduk, aldığımız cevap oldukça iyi bir değerdi “20 milisaniye”… Bu günümüzde mevcut ADSL kullanıcılarının çoğunun göremediği bir değer. Bununla da yetinmedik, hedeflerini sorduk, hedeflerinin 10 milisaniye olduğunu belirttiler.

Kapalı ofis ortamında testlerle gerçek sahada testler arasında fark vardır. Turkcell bu yüzden biz basın mensuplarını bir otobüse doldurup, Kartal- Maltepe arasında kısa bir yolculuğa çıkarttı. Özellikle yayıncıların işine yarayacak olan yüksek hızlı 4G-LTE Upload’u sergilediler. 54 dakikalık HD videonun otobüsten Turkcell merkezine aktarım süresi 5 dakika oldu. Ortalama 17 Mbps ile upload gerçekleştirildi.

Aynı anda YouTube’dan HD trailer açıldı, ardından video konferans ile Turkcell merkezine bağlanıldı ve Streaming olarak Game of Thrones izleme imkanı bulduk. 1.4 GB boyutta Game of Thrones bölümü HD kalitede 9 dakikada indirildi. Biz de upload, download, video konferans, YouTube testleri bittiğinde Turkcell binasına geri dönmüştük.

Turkcell 4G Testi Hızı

Bu esnada otobüste de soru sorma fırsatımız oldu ve Turkcell’in sadece LTE 4G teknolojilerini getirip kullanmakla kalmadığını, bu teknoloji standartlarını belirleyen kuruluşlar içerisinde de aktif bir çalışma ortağı olduğunu öğrendik.

Özetle güzel bir yolculuk ve hızlı bir internet bağlantısı gözlemleme şansımız oldu. Elbette gelecekte 3G’nin daha hızlı çalışması, buna paralel olarak da 4G LTE çalışmalarının devamı yapılan altyapı yatırımlarına bağlı. Turkcell, bu işi de mevcut baz istasyonlarına donanım ekleyerek gerçekleştirecek. Hali hazırda yüzde 85’i Turkcell SuperOnline fiber optik internet bağlantısı ile şebekeye bağlanan baz istasyonların geliştirilmesi sürecek.

Teknik detaylar:
LTE Demo Konfigürasyonu: 4 Dış, 1 İç Saha

BantGenişliği: 20 MHz

Anten Tipi: 2×2 MIMO Anten Sistemi

Kullanılan LTE Terminal: 100 Mbps DL/ 50 Mbps UL