Anasayfa Haber NFC Nedir? Artı ve Eksileriyle NFC yani Yakın Alan İletişimi…

NFC Nedir? Artı ve Eksileriyle NFC yani Yakın Alan İletişimi…

NFC

NFCSon dönemlerde yükselişe geçen ve pek çok alanda karşımıza çıkan NFC nedir, nasıl çalışır, nerelerde kullanılır? Günlük hayatı oldukça kolaylaştıran NFC teknolojisini sizler için inceledik…

Yakın Alan İletişimi (NCF), akıllı telefonlar ve benzer cihazların birbirlerine dokunarak veya yaklaşarak haberleşmelerini sağlayan yeni nesil bir iletişim standardıdır.

18 Mart 2004 tarihinde Nokia, Philips ve Sony tarafından kurulan ve günümüzde bünyesinde 100’den fazla firma bulunan NFC Forumu; NFC’nin geliştirilmesine, NFC standartlarının tanımlanmasına ve cihazlar ile servislar arasında uyumluluğun sağlanmasına katkıda bulunur.

Kullanım Alanları

  • Ticaret

NFC destekli cihazlar, günümüzde kullanılan kredi kartları ve elektronik biletler gibi temassız ödeme sistemlerinde kullanılabilir. NFC’nin bu alandaki diğer kullanım şekillerine şöyle örnekler verebiliriz:

    • Şifreli güvenlik kodlarını erişim anahtarlarıyla okutabiliriz.
    • Telefon aracılığıyla anında ödeme ve kupon teslimi (kredi kartlarına benzer şekilde) gerçekleştirebiliriz.
    • Çok kısa sürede çizelge, harita, iş kartı vb. gönderip alabiliriz.
    • Alışverişlerimizde, telefonumuzu NFC cihazına yaklaştırarak ödeme yapabiliriz.
  • Bluetooth ve Wi-Fi Bağlantıları

Bağlantı hızı düşük olan ama son derece kolay bir şekilde kurulan NFC, daha yüksek kapasiteli kablosuz bağlantılar için ön bağlantı sağlayabilir. Örneğin Bluetooh kurulumu sırasında cihaz eşleşmesi yapabilir veya Wi-Fi ağlarının konfigürasyonunda kullanılabilir.

  • Sosyal Paylaşım Ağları

Sosyal ağlarda fotoğraf, video gibi dosyaların paylaşılmasında ve çok oyunculu mobil oyunların oynanmasında kullanılabilir.

  • Kimlik Belgeleri

NFC Forumu, NFC uyumlu cihazların elektronik kimlik belgeleri olarak kullanılabilmesi için çalışmalarını sürdürmektedir. NFC’nin kısa mesafede çalışması ve şifreleme kullanması, daha eski sistemlere göre daha uygun ve güvenilir bir yöntem olacağını düşündürmektedir.

Teknik Özellikler

Radyo Frekans Tanımlama (RFID) standardı üzerine kurulu olan NFC teknolojisi, tek yönlü olan daha eski sistemlerin aksine, iki nokta arasında çift yönlü haberleşme olanağı sağlar. NFC ile sadece iki cihaz arasında değil, bir NFZ cihazı ile herhangi bir güç kaynağına bağlı olmayan ve etiket adı verilen NFC çipleri arasında da iletişim kurulabilir.

NFC bağlantısı her zaman bir öncü ve bir hedef arasında gerçekleşir. Öncü, aktif olarak radyo frekans alanı üretir ve bu alan hedefe güç sağlar; böylece NFC hedefleri etiket, anahtarlık ve kart gibi batarya gerektirmeyen nesneler olabilir. Öncü ve hedefin ayrı ayrı güç kaynakları varsa, iki cihaz arasında eş düzeyde iletişim sağlamak mümkündür.

NFC etiketleri genellikle sadece okuma amaçlı veri içerse de bazı durumlarda tekrar yazılabilir özellikte olabilirler. Bu etiketler NFC Forumu’nun teknik tanımlamalarına göre hazırlanabilecekleri gibi, üretici tarafından da şifrelenebilirler. NFC etiketleri, kredi kartı bilgileri gibi kişisel bilgilerin yanı sıra, program verileri ve ağ bağlantıları gibi bilgiler de içerir. NFC forumu, farklı hız ve kapasitede dört ayrı etiket tanımlamıştır; bunlar hafıza, güvenlik, veri saklama ve yazım dayanıklılığıdır. Etiketler genellikle 96 – 4096 byte hafıza içerir.

NFC teknolojisinde, iki döngü anteni arasında yakın mesafede oluşan manyetik indükleme sayesinde bir hava merkezli transformatör oluşturulur. Standart antenlerin etkin olduğu maksimum mesafe teoride 20 cm, pratikte 4 cm’dir. İletişim, lisans gerektirmeyen ISM bandı üzerindeki 13.56 Mhz frekansında gerçekleşir, bit hızı 106 kbit/s ile 424 kbit/s arasında değişir.

NFC’nin Pasif İletişim ve Aktif İletişim olmak üzere iki haberleşme modu bulunur. Pasif iletişimde öncü cihaz tarafından taşıyıcı frekans alanı üretilir ve hedef cihaz bu alanda değişiklikler yaparak cevap verir. Hedef cihazın güç ihtiyacı, öncünün oluşturduğu elektromanyetik alandan sağlanır. Aktif iletişimde ise öncü ve hedef kendi alanlarını ayrı ayrı oluşturur. Cihazlardan biri diğerinden veri beklerken kendi alanını devre dışı bırakır.

NFC cihazları aynı anda veri alıp gönderebildikleri için, gönderilen sinyal ile alınan sinyalin eşleşmemesi durumunda potansiyel çakışmaları tespit edebilirler.

NFC – Bluetooth Karşılaştırması

Bu iki kısa mesafeli iletişim teknolojisi arasındaki farkları, merak edenler için şöyle özetleyebiliriz:

  • Bluetooth, NFC’den daha yüksek hızda çalışıyor.
  • NFC, Bluetooth’a göre daha az güç kullanıyor.
  • NFC’de cihazlar arasında eşleşme yapılması gerekmiyor.
  • NFC cihazları arasında çok kısa sürede bağlantı kurulabiliyor
  • NFC’nin 20 cm’den daha kısa olan çalışma mesafesi, istenmeyen frekans çakışmalarının meydana gelme ihtimalini azaltıyor. Bu da NFC’nin kalabalık ortamda daha kullanışlı olmasını sağlıyor.

Güvenlik

NFC, haberleşme mesafesi çok kısa olsa da, tam güvenlikli iletişim sağlamıyor. NFC’nin gizli dinlemelere ve veri değişikliklerine karşı zayıf olduğu biliniyor. Daha yüksek seviyede şifreleme protokolleri kullanarak güvenliği artırmak mümkün, fakat iş o kadarla da bitmiyor. NFC verilerinin güvenliğini sağlamak için cihaz üreticilerinin NFC destekli telefonlarda kuvvetli şifreleme protokolleri kullanması,  uygulama üreticilerinin virüslere ve casus yazılımlara karşı antivirüs geliştirmesi ve kullanıcıların kişisel bilgilerini şifreler ve antivirüs programlarıyla koruma altına alması gerekiyor.

NFC’nin Geleceği

Dünyada pek çok ülkede çeşitli alanlarda kullanımda olan NFC, son zamanlarda ülkemizde de kendisini göstermeye başladı. Yapı Kredi Bankası NFC ile ödeme imkanı sunarken, Turkcell de sim kartlarını ve cep telefonlarını NFC’ye uyumlu olacak şekilde üretiyor. Yine Turkcell’in katkısıyla, çalışanlar artık yemek ücretlerini kartla değil, cep telefonlarıyla ödeyebiliyorlar.

NFC’nin günlük hayatı oldukça kolaylaştıran bir teknoloji olduğunu daha önce belirtmiştik. Ne var ki güvenlik konusundaki sıkıntıları, şimdilik bu teknolojiye şüpheyle yaklaşmamıza neden oluyor. Güvenlik sorunlarının aşılması ve NFC’nin tüketici kitlesinde yaygınlaşması daha birkaç yıl alacak gibi görünüyor, dolayısıyla şimdilik temkinli olmakta yarar var.