Anasayfa Haber Beşinci Nesil Wi-Fi Standardı Geliyor!

Beşinci Nesil Wi-Fi Standardı Geliyor!

Kablosuz erişimin artık hemen her cihazda yer aldığı günümüzde, firmalar yeni ve daha güçlü kablosuz iletişim protokollerini geliştirmek için durmadan çalışıyorlar. Bu bağlamda geliştirilen ve son kullanıcıya hitap edecek olan en yeni protokol olan 802.11ac standardını destekleyen cihazlar da yakında raflarda yerlerini almaya başlayacaklar.

Bugüne dek uluslararası pazarda kabul edilmiş dört farklı standart mevcut, bunlar çıkış sırasıyla a, b, g ve n olarak adlandırılıyorlar. Artık a ve b standardında üretim yapılmıyor, ancak g ve n standartları hemen her modern cihazda destekleniyor. Yeni gelecek olan ac ise bir önceki n standardı donanıma göre çok daha güçlü olacak. Öyle ki burada ulaşılması amaçlanan performansın kablolu ağların en üst seviyesi sayılan Gigabit Ethernet’i de sollaması bekleniyor.

Peki ac standardını öncekilerden üstün kılan özellikler neler? Herşeyden önce ac, bir önceki n standardının aksine hem 2,4 hem de 5 GHz frekans bandında değil, sadece 5 GHz bandında yayın yapıyor. Bunun sebebi 5 GHz bandında çevreden kaynaklanan gürültünün daha az, serbest kanal sayısının ve kanal genişliklerinin daha fazla olması. 2,4 GHz bandının ulaşabildiği menzil biraz daha fazla olsa da, mikrodalga fırınlardan tutun da uzaktan kumandalı oyuncaklara kadar pek çok başka elektronik aracın da bu bandı kullanıyor olması, çevresel sinyal kirliliğine sebep oluyor.

Yeni ac standardına uyumlu donanım bununla da kalmayarak, frekans modülasyonu sayesinde taşıyıcı sinyal üzerine n teknoloji cihazlardan dört kat daha fazla veri bindirebilecek. 5 GHz bandının 2,4 GHz bandına göre çok daha fazla boş kanala sahip olması da ayrı bir avantaj. Kaldı ki ac standardı cihazlar kablosuz yayında n standardının aksine 40 MHz genişliğinde değil, 80 MHz genişliğinde kanallar kullanacaklar.

Bu yeni standardın geliştirilmesindeki başrol oyuncuları Broadcom ve Qualcomm Atheros firmaları. Her ikisi de yarı iletken pazarının büyük isimleri ve ac standardının şekillenmesinde ciddi rol oynuyorlar. Broadcom damgalı ürünlerde özellikle “5G Wi-Fi” markasını göreceğiz, çünkü ac sınıfı yongalarına bu ismi veriyorlar. Ancak ilk nesil ac cihazlarında sadece iki ya da üç anten kullanılacak, bu da onların yayın gücünü gerçek potansiyellerinin biraz altında tutacak. Sonraki serilerde daha gelişmiş anten düzenekleri sayesinde veri akış hızı ve bant genişliğinde artış olması amaçlanıyor.

Peki ac standardını destekleyecek olan ürünler ne zaman raflarda olacak? Bu türden kablosuz ağ cihazlarının 2012 sonu gibi piyasaya sürülmeye başlanması hedefleniyor. Öte yandan ac wi-fi yongası taşıyan cep telefonu ve tablet gibi ürünlerin ise 2013 başı itibariyle tüketiciye sunulması planlanıyor.