Anasayfa Mobil Dalvik ve Dalvik-Cache Nedir?

Dalvik ve Dalvik-Cache Nedir?

Clockwork Mod Boot Ekranı ve Dalvik-Cache Temizliği
Clockwork Mod Boot Ekranı ve Dalvik-Cache Temizliği

Dalvik ve Dalvik-Cache Nedir? Dalvik’in yapısı, Java ile benzerlikleri ve farkları ile Android SDK’nın sunduğu imkanlar, Android cep telefonu kullanıcılarının ve kurcalayanların kafasına takılan soruların cevapları bu yazımızda…

Android cep telefonlarında bulunan Dalvik bir sanal bilgisayar uygulamasıdır. Java’ya son derece yakındır, hatta Java’da yapılan programlamalar kolayca Dalvik’e dönüştürülebilir. Dönüştürme işlemi Android SDK (Software Developer Kit: Yazılım Geliştirici Araç Kiti) içerisinde bulunur.

Dalvik ve Java’nın Benzerlikleri ve Farkları

Java gibi object model yani obje temelli bir yaklaşım sunar. Bellek modeli de Java’yla hemen hemen aynıdır. Java ile Dalvik’in farkı Java’nın Stack, Dalvik’in Register tabanlı olmasıdır. Kullandıkları bytecode sistemi de farklıdır.

Dalvik-Cache Silinirse Ne olur?

Dalvik-Cache ise /data/dalvik-cache dizininde yer alır ve kurulan uygulamaların dex dosyaları üzerinde değişiklikler ve optimizasyonlar yaparak bunu ön belleğe atar. Bu sayede uygulama sonraki yüklemede hızla yüklenir. Dalvik-cache’i temizlerseniz bir sonraki uygulama başlatma süreniz biraz uzar ve yeniden cache oluşturulur, bunun hiç bir sakıncası yoktur.