Anasayfa Haber Yarım Milyon Mac’i Vuran Flashback’e Çözüm

Yarım Milyon Mac’i Vuran Flashback’e Çözüm

Flashback Checker

Flashback Checker

Virüs girmez denilen Mac’e diz çökerten malware’e sonunda bir çözüm geldi, ama Apple’dan değil! İşte Flashback Checker…

38 KB’lık minik uygulama, Kansas kökenli bir firma olan ve ürettiği GPS cihazlarıyla tanınan Garmin International’ın yazılım mühendislerinden Juan Leon tarafından geliştirildi. Leon’un Flashback Checker adındaki uygulaması, ilk olarak Ars Technica’da duyuruldu.

Uygulama, güvenlik firması F-Secure tarafından geçen ay anlatılan ve Mac OS X’in komut ortamı Terminal’e bir çok komut girmeyi gerektiren karmaşık işlemler dizisini otomatik bir şekilde gerçekleştirerek Flashback’i tespit ediyor. Flashback Checker çalışırken uygulama ekranında “Sorun bulunamadı” mesajı görünüyor, Mac’te değişiklik yapan malware tespit edildiğinde ise aynı ekranda ayrıntılı bilgi veriliyor.

Flashback’ten etkilenen şanssız kullanıcılar, bu malware’i bilgisayarlarından temizlemek için ticari güvenlik yazılımlarını kullanabilirler. Fransız üretici Intego ve Finlandiya çıkışlı F-Secure’un Mac için ürettikleri antivirüs yazılımları, kullanıcıya 30 günlük ücretsiz deneme süresi veriyor. Ayrıca F-Secure’un kendi sitesinde ayrıntılı anlatılan bir yöntemle de Flashback’ten kurtulmak mümkün.

Flashback’in yayılma oranıyla ilgili ilk araştırmayı yapan Rus güvenlik firması Dr. Web’e göre, Mac bilgisayarların yaklaşık %2’si bu malwareden etkilenmiş durumda. Dr. Web, Flashback’i tespit etmek için Leon’dan farklı bir yöntem kullanıyor. Dr. Web’in uygulaması doğrudan Mac’i taramak yerine, bilgisayarın UUID (Evrensel Benzersiz Tanımlayıcı) değerlerini, malware bulaşmış Maclerin UUID değerleriyle karşılaştırıyor.

Flashback geçen eylülden beri dolaşımda olmasına rağmen, Oracle’ın Java’sında bulunan ve daha yeni kapatılan bir açığı hedef alan saldırılar sonucu, son birkaç haftada pek çok bilgisayara yerleşti. Apple, Mac’in Java sorununu 3 Nisan’da çözümledi; ki bu Oracle’ın, Java açığını Windows ve Linux’ta kapatmasından 7 hafta sonrasına denk geliyor.

Flashback Cheker, şimdiye kadar yaklaşık 36.000 defa indirildi.