Anasayfa Haber İlk Ticari Uzay Aracı Dragon, Görev İçin Onaylandı

İlk Ticari Uzay Aracı Dragon, Görev İçin Onaylandı

İlk ticari uzay aracı

İlk ticari uzay aracı

Girişimci Elon Musk’ın uzay aracı önümüzdeki ay deneme uçuşuna çıkacak…

Paypal sisteminin kurucularından Elon Musk’ın uzay şirketi SpaceX tarafından dizayn edilen, ilk tam ticari uzay aracı Dragon, Uluslararası Uzay İstasyonunun takviyesi görevini üstlenecek.

NASA ve SpaceX yetkililerinin, dün Houstonda gerçekleşen uçuş hazırlığı toplantısında, Dragon ve Dragonu yörüngeye çıkarmak için geliştirilen Falcon 9 roketinin, bu ay sonuna kadar hazır olacağı belirtildi. Geliştirme sürecinin olağan hızıyla ilerlediği kaydedildi.

Dragon, Cape Canaveral üssünden 16.22 meridyen saatinde fırlatılacak. Dragon, 1200 pound(yaklaşık 550 kilo) ağırlığında yük taşıyacak.

Görev aynı zamanda bir test uçuşu olacağı için, kargo hayati kaynaklar içermiyor. Ama yetkililer görevin başarılı geçmesini umuyorlar. Dragon, hem istasyon yörüngesine uymalı, hem çarpmadan yaklaşabilmeli, hem de robot kolların yardımıyla istasyona kilitlenebilmeli.

Dragon istasyona kilitlendikten sonra, istasyonla kargo deişimi yapılacak, ve Dragon 1400 pound malzeme ile dünyaya iniş yapacak. Görevin yaklaşık 21 gün sürmesi bekleniyor.

SpaceX daha önceden Dragon tipi gemilerin atmosferden çıkabileceğini ve yörüngede uçabildiğini kanıtladı. Hatta pasifik okyanusuna iniş yaptığında geri getirmeyi de başardılar. Ama çok hızlı hareket eden istasyonla uyumlu hareket etmeyi sağlayacak programlar daha önce hiç denenmedi. Bu görevde asıl, uzaklık ölçümleri, hız kontrolü ve kilitlenme gibi sistemler test edilecek.

Eğer görev başarılı olursa, istasyonun kargo taşıma işlerini SpaceX şirketi üstlenecek.