Anasayfa Makale Yazar Köşeleri XBOX resmen Türkiye’de ama…

XBOX resmen Türkiye’de ama…

Microsoft’un efsanevi oyun konsolu XBOX 360 hepimizin bildiği üzere 2005 yılında piyasaya adım atmıştı. Foxconn tarafından üretilen cihazda, kimilerine göre  kullanılan termal macunun kalitesiz olması, kimilerine göre ise termal macunun üzerindeki koruma jelatinin fabrika çalışanları tarafından cihazın üstünde unutulması dolayısıyla ilk çıkan modeller kırmızı ışık sorunuyla boğuşmuştu. Tabi bu sorunları tetikleyen en büyük unsurlardan biri de o zamanlar kullanılan 90nm fabrikasyon teknolojisiyle üretilen işlemci ve grafik yongalarının çok güç tüketmesi ve bu yüzden çok ısınmalarıydı.

Aradan yıllar geçti ve teknolojinin ilerlemesi ve soğutmanın da geliştilmesiyle bu sorunların üstesinden gelindi. Bu esnada XBOX 360 da çıkan özel oyunlar ile gözde bir konsol halini aldı. Kinect’in de çıkmasıyla birlikte konsol adeta altın çağını yaşadı diyebiliriz. Bugün geldiğimiz noktada ise artık XBOX 720 veya XBOX NEXT diye anılan yeni XBOX’tan bahsediliyor. Fakat aradan 7 yıl geçmesine rağmen ülkemizde hala resmi olarak XBOX 360 ile ilgili hiçbir şey yok –daha doğrusu ta ki düne kadar yoktu diyelim.

XBOX Resmen Türkiye’de

Geçtiğimiz gün Facebook’ta dolaşırken resmi XBOX Türkiye sayfasının açıldığını duyunca sevinçten havalara uçtum. Öyle ki ilk başta inanamadım! Nasıl oldu da Microsoft Türkiye 7 yıl aradan sonra XBOX’ı resmi olarak ülkemiz kullanıcılarına sundu? Açıkçası Microsoft’un kafasına taş düşmediğinin farkındaydım. Zira firmanın hiçbir hizmeti ülkemizde  doğru düzgün yokken (bkz. Bing, Windows Phone, Windows Media Center…) nasıl oldu da o kadar çabaya rağmen ülkemizde üvey evlat muamelesi gören XBOX serivisi resmi olarak bu topraklara ayak basmıştı. Neyse ki fazla düşünmeme gerek kalmadı. Bunun, yakında çıkacak olan bir Microsoft ürünü ile ilintili olacağını kısa sürede kestirdim…

Windows 8’in Vista faciasına dönmemesi içi elinden geleni yapacak olan Microsoft’un, işletim sistemi ile birlikte gelecek olan XBOX 360 entegrasyonu için servisi ülkemize resmi olarak getirmekten başka çaresi yoktu. Ama firmanın bu adımı yumurta kapıya dayanınca atması gerçekten utanç verici. Zira Microsoft bu adımı ile Türkiye’deki XBOX hayranlarını kucaklamak ve onlara destek olmaktan ziyade, yeni çıkartacağı Windows 8 işletim sistemindeki XBOX özelliğinin havada kalmamasını çabalıyor gibi bir izlenim oluşturuyor. Bu, her fırsatta konsolun PS3’ten çok daha iyi grafiklere sahip olduğunu ve gerek gamepad’i gerek çevrimiçi oyun deneyimi ile PS3’ten kat kat daha iyi olduğunu savunan benim canımı çok sıkıyor.

Bu arada ülkemizdeki PS3 kullanıcıları için canla başla çabalayan, hatta zarar etme pahasına Türkçe seslendirmeli oyun çıkaran PlayStation Türkiye ekibini de canı gönülden kutluyorum. YouTube’daki videoların altına oyunun orijinalini satın alınabileceği yeri belirten yorumlar atabilecek kadar işini tutkuyla yapan bu arkadaşları takdir etmek boynumuzun borcu gerçekten. Umuyorum ki emeklerinin karşılığını alıyorlardır. Zira PS3’ü her ne kadar XBOX kadar sevmesem de PS3 sahiplerinin PlayStation Türkiye sayesinde çok şanslı olduklarını görüyorum.

Yaz kızım. Gereği düşünüldü..

Sonuç olarak her iki platformun da Facebook fan sayısına bakıyoruz. 7 yıl boyunca armut topladıktan sonra daha daha dün Facebook sayfası açılan XBOX Türkiye’nin 468 beğeneni var. Gayri resmi Xbox TR sayfası bile 309 hayrana sahip. Yani biraz uğraşsanız resmi XBOX Türkiye sayfasından daha çok XBOX kullanıcısa ulaşmanız işten bile değil. Öte yandan PlayStation Türkiye’nin Facebook sayfasında ise 116.272 kullanıcı mevcut. Aradaki 250 kat fark kapanır mı bilemem ama Microsoft Türkiye’nin sadece XBOX Türkiye fan sayfası açmakla XBOX topluluğuna ulaşamayacağı gerçeğini kabullenmesi ve PlayStation Türkiye’nin etkinliklerinden biraz ders alması gerek.