
Geçtiğimiz günlerde CHIP Online’da Microsoft’un Apple’ı eski telefonlarını bilerek yavaşlattığı suçlaması haberini okuduktan sonra e-posta kutuma şöyle bir ileti geldi: “Windows Mobile 6.5 kullanıcıları için Windows Marketplace desteği sona erecek.”
İşte tam o esnada Microsoft’un bir yandan Apple’ı suçlarken öbür yandan WM 6.5 sahiplerine sırtını dönerek ne kadar ikiyüzlü olduğunu vurgulamak istemiştim ama yoğunluktan dolayı bunu yazmaya vaktim olmamıştı. Sağolsun Erdal Kaplanseren konuyu blogunda kaleme alıp öksüz kalan Windows Moble 6.5 kullanıcılarına vurulan son darbeyi de dile getirdi.
Benim bugün bu yazıyı kaleme almama neden olan konu ise az önce CHIP Online’da yayınlanan yeni bir Microsoft fiyaskosu haberinden başkası değil. Habere göre Microsoft‘un yazılım ekibinden Nuno Silva daha önce büyük bir gazla Windows Phone 7 ile satılan cep telefonlarının Windows Phone 8 güncellemesini alacağını belirtmiş, fakat daha sonra 180 derece dönüş yaparak bir hata yaptığını ve bütün telefonların bu güncellemeyi alamayacağını belirtmiş.
Yalanlarla dolanlarla, geçti ömür solanlarla…
Aslında bence Silva, 180 derece değil, 360 derece dönüş yapmış. Yani Microsoft zaten bugüne kadar mobil alanda hiçbir ürüne doğru düzgün güncelleme sunmadı. Eyvah, ben de dedim şimdi! Microsoft dedim. Çok özür dilerim. Güncellemeleri Microsoft değil, Windows Mobile işletim sistemlerini güncellemekle yükümlü olan Samsung, HP ve HTC gibi üreticiler sunmalıydı dimi… Tabi yaa.
Her neyse, ne diyorduk? Windows Phone 7 veya Windows Phone 7.5 sahiplerine Windows Phone 8 yok. Bunda şaşılacak bir şey yok. Zira dediğim gibi Windows Mobile 6.1 ile gelen telefonlar Windows Mobile 6.5 güncellemesi almadı. Yine Windows Mobile 6.5 ile gelen ve Windows Phone 7 çalıştırabilen HTC HD2 de resmi WP7 güncellemesi almadı. Yani Microsoft konuşmaya geldi mi mangalda kül bırakmayıp Apple’a bile laf atarken iş icraata geldiğinde suçu cep telefonu üreticilerine atıp meydandan sıvışan şımarık bir çocuktan farklı değil.
Peki, bu haberde Microsoft’un sadece kendi yalanının değil, en büyük iş ortağının yalanının da mumunu söndürdüğünü söylesem? Haberde ne deniliyor?
Ancak bir iddiaya göre Microsoft, çift çekirdek yonga ve daha yüksek çözünürlüklü ekranlar üzerinde çalışıyor ve yeni sürüm Windows bu getirilerle birlikte gelecek.
Dikkatinizi çekerim. Windows Phone 8 işletim sistemi olan cepler çift çekirdekli işlemci kullanacakmış. Yıllar boyunca insanların gırtlağına zorla Symbian’ı sokan, ardından bir gün Symbian gemisinden zıplayıp Microsoft’un kuru yük gemisine binen Nokia ne dedi bugüne kadar? Hep beraber bakalım: “Çok çekirdekli cepler işe yaramıyor”.
Burada en güzel atasözü bence “Kedi, ulaşamadığı ciğere mundar der.” olacak. Zira WP7 işletim sistemini alelacele ceplerine entegre eden Nokia, çift çekirdeği tam anlamıyla kullanabilecek yazılımsal altyapıyı hazırlayamadı. Piyasada çift çekirdekli cepler cirit atmaya başlayınca da çareyi partneri Microsoft’un en iyi yaptığı işi yapmakta buldu: çamur atmak. Bu bağlamda her fırsatta çift çekirdekli cepleri yerden yere vuran Nokia, yukarıdaki haberde yer alan iddialar doğruysa tükürdüğünü yalayıp yakında karşımıza çift çekirdekli bir cep telefonu ile çıkacak. Tabi Nokia bu işi yaparken Microsoft da Lumia ve LG E900 gibi ceplere WP8 desteği sunmayarak veya sundurmayarak kullanıcıları yeni Windows Phone 8’li cihazlara yönlendirecek.
En azından Microsoft’un düşündüğü bu şekilde. Gerçekte olacak şey ise şu: kullanıcılar Microsoft’un saçmalıklarını Windows Mobile döneminden çok iyi bildikleri için tercihlerini Android ceplerden yana kullanacak. Bunu yaparken de üçüncü parti geliştiricilerin telefonları için Android 5.0 güncellemesini yayınlayacaklarını bildikleri için içleri rahat olacak. Ne Google, ne de telefonlarını üreten şirketten medet ummak zorunda kalmayacaklar…


