Anasayfa Haber Europa için Adımlar

Europa için Adımlar

Güneş Sistemimizin en çok merak edilen Ay’ı Europa için NASA çalışmalara girişti.

Atlanta’ta gerçekleşen NASA’nın Astrobiyoloji ve Bilim Konferansında, Bill Stone tarafından tasarlanan uzay sondası olumlu karşılandı. Sonda’nın amacı Satürn’ün merak uyandıran Europa adlı Ay’ına iniş yapabilmek. Europa, buzlarla kaplı olmasından ötürü içeriğinde bulunabilecek biyolojik canlılar açısından araştırma yapılması beklenen bir yer. Ancak mühendislik harikası uzay sondalarının bu kalın buzla kaplı gezegenin diplerine inip araştırma yapması gerek.

Cevap tasarımcı Bill Stone tarafından geldi. Stone Aerospace kuruluşu tarafından yapılacak  “su altı robotik sonda“, 5000watt-lazer gücü ile 250 metrelik buz duvarlarını delerek geçmesi planlanıyor. Fiber optik kablolar ile desteklenip, büyük bir enerji ve ısı ile devasa kütlede ki buzulları geçmesi teorik olarak mümkün.

25 cm çapında ve yaklaşık 2metre boyunda ki robot, ana güvertesini yüzeyde bırakarak, Europa’nın derinliklerine inecek ve incelemelerde bulunacak. 2013’ün Temmuz ayında Alaska’da bir prototipin denenmesi bekleniyor. Eğer uygulamalar istenilen doğrultu da alınırsa, uzayda mikrobiyolojik canlı arayışlarımıza bir destek VALKYRIE adında ki bu sondadan gelecek.

Enerji kaynağını nereden alacağı konusu ise kafaları karıştıran en büyük sorun. Uzmanlar, Voyager-1 ve Voyager-2’de kullanılan nükleer reaktörlerin VALKYRIE için uygun olmayacağı görüşündeler. Çünkü bu reaktörler oldukça büyük ve masraflı olmakta. Güneş Enerjisi ise Satürn’e yaklaşacak uydu için bir başka sorun. Güneş ışınlarının bu bölgede gittikçe azalmasından ötürü, Güneş panellerinin devasa boyutlara ulaşabilir.

Geçtiğimiz yıl Stone Aeropspace kuruluşu bu sualtı sondası için 4 Milyon Dolarlık kaynak buldular. Ancak çalışmaların yürütülmesi ve enerji probleminin çözülebilmesi için NASA üzerinden Amerikan Hükümeti’nden destek beklemekteler. Daha öncesinde Antartika’da bir çok çalışmaya da imza atmış bulunan kuruluş yeterli desteği ve kaynağı bulursa, Europa, Güneş Sistemimizin biri olmaktan çıkacak.