Anasayfa Haber 2012’yi Kim Önde Götürüyor?

2012’yi Kim Önde Götürüyor?

Mobil
Mobil

2012 yılı mobil telefon pazarında çok ciddi gelişmelere tanık olacak gibi görünüyor. Bağımsız pazar araştırma şirketlerinden IDC’nin yılın ilk üç ayını kapsayan araştırma çalışmaları duyuruldu. Bu sonuçlara göre, piyasaya sürülen mobil telefon sayısında Samsung 98,3 milyon cihazla ilk sıraya yerleşmiş durumda. Samsung böylece uzun zamandır lider konumda olan Nokia’yı ikinci sıraya düşürmüş bulunuyor.

Nokia 82,7 milyon telefonu piyasaya sürerek ikinci sıraya yerleşirken, Apple ise 35,1 milyon telefonla üçüncü sırada bulunuyor. Çinli ZTE firması ise ilginç bir atakla 19,1 milyon telefonu pazara vererek LG’nin yerine yerleşmiş. LG ilk çeyrekte pazara sadece 13,7 milyon telefon sürerek beşinci sırada kalmış. Diğer markalar ise toplamda 154 milyon telefonu pazara sunmuşlar. Toplamda ise tüm markaların ilk çeyrekte dünya pazarına sundukları telefon sayısı 398,4 milyon kadar.

Ancak bunların hepsi “akıllı telefon” değil tabii ki, akıllı telefonlar söz konusu olduğunda sıralama yeniden değişiyor, fakat Samsung yine de yerini korumayı başarıyor. Samsung’un ilk çeyrekte piyasaya sürdüğü akıllı telefon sayısı 42,2 milyon civarında. İkinci sırayı 35,1 milyonla Apple, üçüncü sırayı ise 11,9 milyonla Nokia alıyor. RIM ise ilk çeyrekte piyasaya sadece 9,7 milyon cihaz sürebilmiş. Beşinci sırada ise 6,9 milyon cihazla HTC var. Kalan markalar ise 39,1 milyon akıllı telefonu piyasaya sunmuşlar. Toplamda dünya pazarına çıkan akıllı telefon sayısı 144,9 milyon olarak hesaplanıyor.

Tabii tüm bu rakamlar firmaların pazara sürdükleri cihaz sayısını gösteriyor, gerçekte satılan cihaz sayısı ise çok daha düşük çünkü bu cihazların bir kısmı halen stoklarda müşteri bekliyor. Yine de bu rakamlar bize hangi markanın genel olarak ne durumda olduğuna dair bir fikir veriyor. Samsung genel olarak gövde gösterisi yapmayı sürdürürken, Apple akıllı telefon pazarındaki güçlü konumunu sürdürüyor. RIM ve Nokia gibi bir zamanların dev isimleri için ise durum pek de parlak görünmüyor.