Anasayfa Haber Raptor’un Derdi Bitmiyor

Raptor’un Derdi Bitmiyor

F-22 Raptor halen Amerikan ordusunun en ön saflarında çarpışan en son nesil savaş uçağı. Yerine geçmesi beklenen F-35’in yaşadığı problemler ve gittikçe büyüyen maliyeti yüzünden uzun bir süre de böyle kalması muhtemel.

Ne var ki Raptor’un da pek dertsiz ya da ucuz bir uçak olduğu pek söylenemez. Hizmete girdiği günden bu yana yapısal gövde kusurlarından tutun da, uçuş bilgisayarı program hatalarına kadar pek çok sebepten dolayı çok sayıda Raptor ve pilotu kazalara kurban gitti. Eldeki envanterin hatalarını gidermeye çalışan ABD ordusu bu araca gittikçe daha fazla para döker oldu ve sonunda öyle bir noktaya gelindi ki, uçak başına 300 milyon dolarlık maliyetiyle, Raptor günümüzün en pahalı, ancak bir o kadar da sorunlu silah sistemi haline geldi.

Tabii ki yeni nesil bir askeri uçağın geliştirilmesi ve işletilmesi, hayli uzun ve maliyetli bir süreç. Ancak Raptor gibi bir süredir serviste olan bir uçağın da artık belirli bir olgunluğa erişmiş olması gerekir, değil mi?

Anlaşılan durum pek öyle değil. ABD ordusu geçtiğimiz senelerde tüm Raptor filolarını uzun süre uçuştan men etmek zorunda kaldı, hem de oksijen sistemi gibi hayati bir alanda yaşanan ve bir türlü çözülemeyen arızalar nedeniyle! Sık sık yaşanan oksijen sistemi arızaları, yüksek irtifada uçan pilotlar için ölümcül sonuçlar doğurabiliyor, nitekim 2010 yılında yüksek rütbeli bir ABD pilotu bu yüzden hayatını kaybetmiş, dul eşi de sorunu bir türlü çözemeyen üretici firma Lockheed-Martin’e dava açmıştı.

Aradan geçen zaman içinde bu sorunlar çözülemedikleri gibi, katlanarak büyümüşler. Öyle ki, bir zamanların gelecek vaad eden, prestijli uçağı olan Raptor, bugünlerde pilotların adını bile anmak istemedikleri bir fiyaskoya dönüşmüş durumda. ABD Hava Kuvvetleri bünyesinde görev yapan çoğu pilotun F-22’nin yanına bile yaklaşmak istemedikleri, başka uçaklarda görev yapmak ya da gerekirse masa başına sürülmeyi resmen üstlerine bildirdikleri basına yansımış durumda.

Bir yandan tarihin en pahalı ve en dertli uçağı olma yolunda hızla ilerleyen F-35, öte yanda şimdiden bu şerefe nail olmuş F-22. Kimbilir, belki de cephede yapılması gereken tüm işleri tek başına yapabilecek bir uçak tasarlama fikri sanıldığı kadar da parlak değildir?