Anasayfa Haber Apple iPad 2,4’ü Piyasaya Sürdü!

Apple iPad 2,4’ü Piyasaya Sürdü!

Yakın zamanda bir Apple tablet almaya niyetleniyorsanız, önce bu haberi dikkatle okuyun. Şu an piyasada Apple’ın kaç tableti mevcut? Bu soruya iki cevabını verdiyseniz, yanılıyorsunuz demektir, çünkü gerçekte iPad 2 ve yeni iPad (aslında iPad 3 ama Apple tabii ki böyle kodlamıyor) dışında bir Apple tableti daha var.

Bugün bir iPad 2 satın almaya kalktığınızda, rafta bulacağınız model büyük ihtimalle iPad 2’nin 2,1 sürümü olacaktır. Apple’ın bir süredir piyasaya verdiği bu modelde 45 nm teknolojisiyle üretilen bir A5 işlemcisi bulunuyor. Ne var ki, kısa bir süre önce Apple iPad 2’yi çaktırmadan elden geçirdi ve yeni üretilen tabletlerde 32 nm teknolojisiyle üretilen daha gelişmiş bir A5 işlemcisi kullanılmaya başlandı.

Bu yeni işlemciye sahip olan iPad 2 serileri iPad 2,4 versiyonu olarak anılıyor. Daha küçük nanometrede üretilmiş ve daha küçük bir genel yüzölçümüne sahip olan A5 işlemci, nispeten daha az enerji tüketiyor ve ısı üretiyor.

Peki ama hangi ürünü satın aldığınızı nasıl bileceksiniz? Aslında cihazı çalıştırıp sürüm numarasını görmeden bunu bilme şansınız çok düşük. Aslında cihaz seri kodlarının bu konuda tüketiciye yardımcı olabilmesi gerekir, ancak Apple’ın kodları hayli tutarsızlık gösteriyor. Mesela beyaz renkli iPad 2,4’ün cihaz seri kodu olarak MC979LL/A görünüyor. Ancak Apple’ın internet mağazasında bu kod MC989LL/A olarak görünüyor. Üstelik siyah model için tamamen farklı kodlar geçerli. Üstüne üstlük bu kodlar ülkeden ülkeye de değişiklik gösteriyor.

Bu kod karmaşası yüzünden yeni 32 nm işlemcili iPad 2,4 modelini kesin olarak tespit etmek tüketici için pek kolay değil. Ancak şurası da kesin ki, eski iPad 2,1 sürümü stoklarda eksildikçe yerine iPad 2,4 modeli gelecektir. Tabii ille de iPad 3 almaya niyetliyseniz, o zaman başka, bu kodlar sizi zaten ilgilendirmiyor demektir.