Anasayfa Haber Beyaz Cüce’ler Gezegenleri Yok Ediyor Olabilirler mi?

Beyaz Cüce’ler Gezegenleri Yok Ediyor Olabilirler mi?

Dünya kadar ufak gezegenleri diğer yıldızların yörüngesinde keşfetmek oldukça zordur, onların kimyasal kompozisyonlarını tespit etmek günümüz teknolojisi ile imkansız. Ancak son zamanlarda dört adet Beyaz Cüce yıldızında yapılan araştırmalara göre bizim gezegenimiz gibi gezegenlerin kaderlerinin ne olduğunu öğrenmek mümkün. Astronomlar Beyaz Cüce‘lerin çevresinde bulunan kalıntıların Dünya’nın kimyasal kompozisyonuna uyduğunu söylüyor.

Bu izlenimler “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society” de yayınlanmak üzere toplanıyor. Dört adet “kontamine edilmiş” Beyaz Cüce incelenecek. Bu cücelerde daha önce yıldızlarda görünmeyen elementler bulunuyor. U.V skalasında incelendikleri zaman bu kalıntıların fazla miktarlarda Silikon, Aluminyum, Demir ve diğer elementleri barındırması ile Dünya’yı andırması şaşırtıyor. Bu sonuçlara göre beyaz cüceler Dünya gibi bir yapıya sahip gezegenleri yiyor olabilir.

Beyaz Cüceler düşük kütleli yıldızlardır ve nükleer yakıtları bittiğinde dış tabakalarını dökerler. Bizim Güneşimiz ise bu kütle kategorisine düştüğünden aynı kaderi yaşayabilir.  Beyaz Cücelerin bulunduğu sistemler Güneş Sistemleri söz konusu olduğunda değişik potansiyel evrim evrelerini incelememizi sağlayabilir. Bu oldukça kompakt olan yıldızlar güneş kadar bir kütleye sahipken dünya kadar bir boyları vardır.

Ufak boy ve yoğun kitle bu yıldızların yerçekimlerinin oldukça kuvvetli olduğunu gösterir. Demir ve Oksijen gibi ağır elementler ise atmosferinde barınmaz. Bu sebeple beyaz cücenin içine emilirler ve atmosferini saf hidrojen ve helyum ile doldururlar.

Şimdiye kadar hiç bir Beyaz Cüce’nin çevresinde bir gezegene rastlanmdı. Fakat daha bilinmeyen pek çok gezegen var. Sonuç olarak Beyaz Cüceler gezegenleri eninde sonunda yok ediyor olabilirler.