Anasayfa Haber Facebook Kaç Para Eder?

Facebook Kaç Para Eder?

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg
Facebook CEO'su Mark Zuckerberg
Facebook CEO'su Mark Zuckerberg
Facebook CEO'su Mark Zuckerberg

Facebook önümüzdeki aylarda hisselerini borsada halka açmaya hazırlanıyor. Ancak tabii ki bunun bir de ön çalışması var. Öncelikle gerekli kurumlardan şirket değeriyle ilgili bir onayın alınması gerekiyor ki, hisselerin borsada hangi şartlar ve fiyatlarla işlem göreceği belirlensin.

Firma bu başvuruyu Şubat ayı başında yaptı ve yakın zamanda işlemin bitmesi bekleniyor. Bunun sonucunda Facebook’un şirket değerinin ortaya çıkması gerekiyor. İlk izlenimler, Facebook’un 85 ila 95 milyar dolar arasında bir değere sahip olacağı yönünde, firma ise bu rakamın 100 milyar dolar civarında olacağını ümit ediyor.

Eğer firma değeri bu şekilde belirlenirse, firmanın New York borsasında FB kodu ile ve beher hisse değeri 20 ila 40 dolar arasında bir fiyattan halka açılması öngörülüyor. Bu hisse fiyatı açılış için çok yüksek sayılmaz, vaktiyle Google’ın hisseleri beheri 85 dolar gibi bir rakamdan piyasaya çıkmıştı.

Ne var ki yaklaşık 100 milyar dolarlık bir firma değeri hayli yüksek sayılır. Aslında bugüne dek hisseleri borsada işlem görmüş en değerli internet firması Facebook olacak! Bazılarına göre bu fiyatlar aslında internet şirketlerinin değerlerinin yine bir balon gibi şiştiğini gösteriyor. Benzer bir durum Amerika’da 1990’lı yılların sonunda yaşanmıştı. Balonun patlaması sonucunda ise çok ciddi miktarda para buharlaşmış, üstelik internet bir endüstri ve yatırım alanı olarak hayli uzun süre şüpheyle yaklaşılan bir konu haline gelmişti.

Peki Facebook balonu patlar mı? Kimilerine göre bu er ya da geç zaten olmasını bekledikleri bir olay. Facebook dev bir kullanıcı kitlesine sahip olsa da, yıllık kazançları Google ya da Microsoft gibi devlerle kıyaslanamayacak denli düşük kalıyor. Üstelik sundukları hizmetin de pek vazgeçilmez olduğu söylenemez, ne de olsa sosyal ağlar önemli olmakla beraber eşsiz değiller. Üstelik Facebook’un birden fazla rakibi var ve Myspace gibi bir zamanların devini bugün hatırlayan bile yok.