Anasayfa Haber Windows 8 DVD Çalıştırmayacak!

Windows 8 DVD Çalıştırmayacak!

Microsoft artık DVD formatının pek önemi kalmadığını düşünüyor. Yapılan araştırmalara göre DVD satışları dünya genelinde gittikçe düşüyor, öte yandan Blu-ray satışlarının da pek yükseldiği söylenemez. Gittikçe artan sayıda kullanıcı, video izlemek için internet üzerindeki kaynakları tercih ediyor gibi görünüyor. En azından Microsoft’un açıklamaları bu yönde.

Bu bağlamda, Microsoft yakın zamanda çıkacak olan Windows 8 işletim sistemine DVD çalıştırma desteği koymayacağını açıkladı. Daha önce Windows 7 içinde DVD filmleri çalıştırmak için gereken teknolojileri gömmüşlerdi, peki neden Windows 8 bundan mahrum bırakılacak?

İşin doğrusu, Microsoft bu teknolojileri kendi işletim sistemine gömmek için pek çok farklı firmaya telif hakkı ödemek zorunda ve eğer DVD formatı yavaşça tarihe gömülüyorsa bu parayı neden harcasın? Tabii ki bu, Windows 8’in hiçbir şekilde DVD çalıştırmayacağı anlamına gelmiyor. Eğer Windows 8 üzerinde DVD seyretmek ve bunu Microsoft sayesinde yapmak istiyorsanız, o zaman parayı bastırıp Windows Media Center uygulamasını edinmeniz gerekecek. Bu uygulama ayrıca Windows 8 Pro sürümüyle beraber de gelecek, ama tabii Pro 8’in fiyatı diğer sürümlere oranla zaten daha yüksek olacak.

Tabii DVD izlemek için ille de Microsoft’a mahkum değilsiniz, piyasada pek çok başka üçüncü parti yazılım var ve hatta içlerinde VLC Player gibi çok iyi ücretsiz uygulamalar bulmak da mümkün. Uzun sözün kısası, Microsoft’un bu kararı son kullanıcıyı pek fazla etkilemeyecektir, ancak şirketin masraflarını kısacağı kesin.