Anasayfa Haber AMD Radeon’u Gazlamaya Hazırlanıyor!

AMD Radeon’u Gazlamaya Hazırlanıyor!

AMD’Nin Radeon HD 7770 ve 7870 serisi kartları ilk çıktıklarında 1 GHz saat hızında çalışan işlemcilere sahiptiler. Ancak daha da güçlü olması beklenen Radeon HD 7970 serisinde saat hızı 925 MHz seviyesini geçemedi. Tabii bu düşük bir hız sayılmaz, ancak ne var ki Nvidia gibi bir rakiple kıyasıya boğuşurken yeterli kalmayacağı da kesin.

Nvidia’Nın GeForce GTX 680 kartı çıktığı andan itibaren test birincisi olmaya başladı. Nasıl mı? Bu seride işlemci kendi hızını ihtiyaca göre artırabiliyor ve uygun koşullarda işlemci saat hızı rahatlıkla 1,2 GHz seviyesine ulaşabiliyor. Bu da tabii ki çok ciddi bir avantaj, özellikle de benchmark testleri yaparken.

Ne var ki AMD bunun altında kalmayacak gibi görünüyor. Firma uzun zamandır baş ağrıtan 28 nm üretim teknolojisini en sonunda belirli bir olgunluğa getirmeyi başarmış. Öyle ki, yeni 28 nm AMD grafik işlemcileri, testlerde rahatlıkla 1,25 GHz hızlara güvenle çıkabilmişler. Üstelik bunun için voltajın ciddi olarak yükseltilmesi de gerekmemiş. Eğer durum böyleyse, AMD çok yakında HD 7970 serisine yeni bir model ekleyebilir. 1 GHz üstü hızlarda çalışacak böyle bir model, şüphesiz Nvidia için ciddi bir rakip olacaktır, özellikle de uygun bir fiyatla çıkarsa!