Anasayfa Haber ABD-Çin Rekabetinin Yeni Meyvesi: Hayalet Bombacı!

ABD-Çin Rekabetinin Yeni Meyvesi: Hayalet Bombacı!

Çin gittikçe güçlenen ekonomisini korumak ve dünya üzerindeki politik konumunu sağlamlaştırmak için askeri alanlardaki atılımlarını da sürdürüyor. Özellikle Çin deniz gücünün Pasifik havzasında her geçen gün daha fazla güç ve prestij kazanması, Çin’in en büyük iş ortağı ve rakibi olan ABD’nin canını sıkıyor.

ABD gün gelip iş ortağıyla savaşa girme ihtimaline karşı yeni senaryolar geliştiriyor, bunlara göre yeni stratejiler ortaya koyuyor. ABD’nin en büyük korkusu, Çin’in teknolojik farkı kapatıp, ABD’nin küresel operasyonları için ihtiyaç duyduğu uzak üslerini kolayca vurabilecek kapasiteye erişmesi. Aarlarında Türkiye’nin de bulunduğu Orta ve Uzak Doğu üslerinin erişilemez hale gelmesi, ABD’nin küresel güç oyunundaki yerini bir anda ters yüz edebilecek bir unsur.

İşte bu yüzden, uzun zamandır bütçe kesintileri nedeniyle rafta olan bir savunma projesi daha ABD kongresinden onay ve bütçe aldı. Bu proje ABD hava kuvvetlerinin uzun zamandır istediği uzun menzilli hayalet bombardıman uçağının geliştirilmesinin önünü açıyor. İlk başta 300 milyon dolar bütçe ayrılan proje, Boeing, Lockheed-Martin ve Northrop Grumman gibi firmaların iştahını kabartacak denli büyük. Çünkü projeyi alacak olan firma, uzun vadede tanesi yaklaşık 550 milyon dolardan 100 adet uçak satabilecek.

Aslında ABD’nin elinde uzun menzilli bombardıman uçakları var. Bunlardan en yenisi de 1990’larda tasarlanmış ve bugüne dek uçmuş en pahalı uçak olan B-2 Spirit. Ancak bu uçaklardan çok az var. Yeni geliştirilecek olan hayalet bombardıman uçağının ise çok daha gelişmiş özelliklere sahip olması planlanıyor. Herşeyden önce tamamen stealth teknolojilerle donanması istenen uçağın, gerektiğinde tamemen yapay zeka kontrolünde uçabilecek yapıda olması isteniyor. Bu sayede havada yakıt ikmali yaparak, personelin yorgunluğuna bağlı kalmadan günlerce göreve devam edebilmesi, ABD anakarasından çok uzakta ve düşman hatlarının çok gerisindeki zorlu hedeflere yüksek güçlü konvansiyonel silahlar atabilmesi mümkün olacak.

Anlayacağınız üzere bu uçak nükleer savaşa değil, ancak konvansiyonel bir savaşa hizmet edecek şekilde tasarlanıyor. Sonuçta hem Çin, hem de ABD zaten ciddi nükleer donanıma sahipler. Ve iş topyekün savaşa dökülürse, nükleer başlıkları hedefe ulaştırmak için ICBM’ler yeterli olacaktır. Ancak geçmişteki soğuk savaş dönemlerinde yaşandığı üzere dolaylı savaşlar için bu tür bir uçağın hayli işe yarayacağı tahmin ediliyor, en azından Pentagon tarafından. Tabii zaten burnuna kadar borca batmış olan ABD’nin silaha daha fazla para harcaması, üstelik bunu Çin’den borç alarak yapması, uzun vadede ne gibi politik ve ekonomik etkiler yaratır, orası da ayrı bir konu!