Anasayfa Haber Ubuntu Gittikçe Yayılıyor

Ubuntu Gittikçe Yayılıyor

Dün yapılan Ubuntu 12.10 Geliştiriciler Zirvesi’nde konuşan Chris Kenyon, Ubuntu’nun dünya pazarındaki yerine dair çok ilginç açıklamalarda bulundu. Ubuntu’nun ana geliştiricisi konumundaki Canonical firmasının satış ve işbirliği bölümlerinde müdür yardımcısı konumundaki Kenyon, işletim sisteminin geçtiğimiz yıl dünya çapında satılan on milyondan fazla cihazda bulunduğunu belirtti. Bu donanımların piyasa değeri yaklaşık 7,5 milyar doları buluyor.

Canonical bu yıl içinde Çin’in Beijing kentinde de büyük bir ofis açmaya hazırlanıyor. Zaten 2008 yılından beri Taipei ofisinden yürütülen Uzak Doğu operasyonlarından ciddi bir kısmı bu ofise kaydırılacak. Bu da firmanın özellikle Çin pazarına büyük önem verdiğini gösteriyor. Çin’in gittikçe büyüyen bir taşınabilir pazarına sahip olduğu ve önümüzdeki yıllarda bu pazarın 200 milyon kişilik bir büyüme potansiyeline sahip olduğu düşünüldüğünde bu gayet mantıklı bir girişim. Ubuntu her ne kadar masaüstü sistemlerde pek ilgi görmese de, özellikle düşük fiyatlı dizüstülerde gittikçe daha da fazla tercih ediliyor.

Öte yandan Canonical’ın 2015’e kadar tüm dünya pazarlarında 200 milyon kullanıcıya daha ulaşmak gibi büyük bir hedefi var. Çoğu uzmana göre bu ulaşması hayli zor bir hedef. Ancak Kenyon’un açıklamaları bunun imkansız olmadığının da altını çiziyor. Canonical önümüzdeki yıl dünya pazarlarında satılacak yaklaşık 18 milyon cihazda Ubuntu’nun kullanılacağını açıkladı. Bu da tüm pazarın yaklaşık % 5’lik oranına tekabül ediyor. Bu rakamlar her ne kadar Microsoft ya da Apple’ın hayli gerisinde kalsa da, yine de çok ciddi bir büyümeye işaret ediyor.