Anasayfa Haber Hollanda’dan Tarafsız İnternet’e Evet!

Hollanda’dan Tarafsız İnternet’e Evet!

Tarafsız internet; servis sağlayıcıların herkese eşit davrandığı, firmaların el altından birbirlerine ambargo uygulamadıkları, serbest piyasa ekonomisinin ana şartı olan rekabet eşitliğinin uygulandığı bir internet. En azından kağıt üzerindeki fikir bu, tabii devletlerin ve gizli servislerin faaliyetlerini ne kadar bağlıyor, orasını kurcalamayın. Ama en azından siviller arasında hakça rekabete açık bir yapıyı öngörüyor.

Böyle bir yapının herkesin işine geleceğini düşünebilirsiniz, ama yanılıyorsunuz. Her alanda olduğu gibi, internet üzerinde de tekel olmayı hayal eden firmaların ve servis sağlayıcıların sayısı hiç az değil. Ve bu firmaların ülkelerindeki lobi faaliyetleri, Tarafsız İnternet fikrini koruyacak kanunların çıkarılmasını ve uygulamasını baltalıyor.

Geçtiğimiz Salı gününe dek tüm dünyada Tarafsız İnternet Kanunları’nı çıkarmayı başarabilmiş tek ülke vardı, Şili! Ancak Salı günü bu durum değişti, Hollanda 2011 başından beri tartışılan Tarafsız İnternet Kanunları’nı resmen onayladı ve yürürlüğe soktu. Avrupa’da bunu yapan ilk ve şimdilik tek ülke oldu.

Bu kanunlar basitçe internet servis sağlayıcıların gizli ya da açıkça herhangi bir firma, kurum ya da kişiye iltimas geçecek biçimde trafiğe müdahale etmesini engellemeye yönelik. Tabii servis sağlayıcılar yine internet trafiğine gerektiği zamanlarda müdahale etme hakkına sahipler, mesela akış bozulduğunda ya da bir tehdit unsuru ortaya çıktığında. Fakat burada maksat özellikle ticari rekabeti mümkün kılmak.  Ancak sakın bu yasaların sansür ya da korsanlıkla mücadeleye son vereceğini düşünmeyin, onlar tamamen farklı konular.