Anasayfa Haber ESA’dan “Made In Space” Girişimi!

ESA’dan “Made In Space” Girişimi!

Uzay çalışmalarının günlük hayata olan katkısı çok büyüktür, modern hayata damgasını vurmuş pek çok ürünün patenti bu alandan gelmiştir. Ne var ki bu durum halk arasında pek bilinmez, çünkü patentleri alan ve bunlarla üretim yapan firmalar, genellikle patentin kaynağı hakkında tüketiciye bilgilendirmekle uğraşmazlar. Neden uğraşsınlar, iş pazarlamaya gelince ürün patentinin NASA ya da ESA kaynaklı olması nadiren bir anlam ifade eder.

Ancak Avrupa Uzay Ajansı (ESA) artık bu durumun değişmesi gerektiğine inanıyor. Bu konuda yeni bir girişim başlatan ESA, patenti uzay çalışmalarına dayanan ürünlerin promosyonunda kullanılacak bir marka yaratmak için uğraşıyor. Bunun detayları henüz belli değil, ancak sonuçta patenti uzay çalışmalarına dayanan ürünlerin üzerinde “Made In Space” damgası ya da benzeri bir marka görebiliriz.

Peki ama ESA neden buna ihtiyaç duyuyor? Aslında cevabı çok basit, uzay çalışmaları uzun süredir dünya genelinde gittikçe azalan bir toplumsal ilgiyle izleniyor. ABD’de NASA sırf bu yüzden gittikçe küçülen bir bütçeyle yetinmek zorunda kaldı. İnsanlar uzay çalışmalarının günlük hayata pek etkisi olmadığını düşündüklerinden, bu işe harcanan bütçeleri de daha fazla sorgular oldular. ESA bütçesinin nereye gittiğini halka bir şekilde göstermek zorunda, böylece uzun vadede politikacıların uzay bütçelerini budayarak ucuz popülizm yapmasının önüne geçmeyi umuyor.