Anasayfa Haber Windows 8 RT Sadece IE Destekliyor!

Windows 8 RT Sadece IE Destekliyor!

Windows 8 Metro
Windows 8 Metro

Microsoft’un Windows 8 ile ilgili planları açığa çıktıkça, diğer firmalardan ciddi tepkiler gelmeye devam ediyor. Bu kez Google ve Mozilla’nın protestosuna maruz kalan Microsoft, geçmişte defalarca olduğu gibi, bir kez daha üçüncü parti yazılım geliştiricilerine çelme takmak ve piyasada tekel olmaya çalışmakla suçlandı.

Google ve Mozilla’nın bu suçlamalarının temelini, çıkması beklenen Windows 8’in ARM işlemciler için hazırlanan RT sürümünde, üçüncü parti web tarayıcı yazılımların sadece klasik masaüstü modundayken çalışmasına izin verilecek olması.Metro arabirimini tercih eden kullanıcılar, bu moddayken sadece Internet Explorer ile yetinmek zorunda kalacaklar, çünkü Firefox ya da Chrome gibi tarayıcılara sistem tarafından Metro altında çalışma izni verilmeyecek.

Hemen herkes Windows 8 RT’nin başlangıçta pek yaygın olmayacağı görüşünde, ancak zaman geçtikçe Windows 8 RT kullanan tablet ve telefon gibi taşınabilir cihazların pazarda hayli yayılacağını da hiç kimse reddetmiyor. Metro arabirimi standary klasik Windows arayüzle kıyaslandığında, taşınabilir cihazların ekranlarında kullanılmaya çok daha uygun bir yapıda. Bu da dolaylı yoldan da olsa, Microsoft’un belirli rakiplerini engellemek istediğini düşündürüyor.

Öte yandan Microsoft halen kullanılmakta olan yazılımların aynen Metro arabirime port edilmesini çeşitli sebeplerden dolayı uygun görmediklerini zaten açıklamıştı. Bu her ne kadar muğlak bir savunma olsa da, şüphesiz kendi içinde tutarlı yanlarını bulup çıkarmak zor olmayacaktır. Özellikle de Microsoft bir tekel davasıyla daha karşılaşırsa! Ne var ki, üçüncü parti yazılımları bloke eden bir işletim sisteminin ne kadar kabul göreceği de ayrı bir mesele. Hatta bizce ortada olan en önemli mesele, çünkü bu durum Windows 8’in de yeni bir Vista felaketine uğramasına sebep olabilir!