Anasayfa Haber Samsung Esnek Ekranları Çıkarıyor!

Samsung Esnek Ekranları Çıkarıyor!

Hafif, az enerji tüketen, ucuz, iyi görüntü veren ve esnek olan şey nedir? Tabii ki Samsung’un yakında piyasaya süreceği esnek AMOLED ekranlar! Uzun zamandır pek çok firmanın üzerinde çalıştığı “esnek ekran” fikrini, en sonunda bu yıl Samsung hayata geçiriyor.

Ancak hemen raflarda katlayıp arka cebinize sokabileceğiniz 20 inçlik monitörler bulmayı beklemeyin! Her ne kadar laboratuvarda bu tür prototipler üretmiş olsalar da, Samsung mühendisleri için bu türden gerçekten çok esnek ekranların piyasaya sıkabilecek hale gelmesine daha çok zaman var. O yüzden ilk çıkacak olan “esnek ekranlar”, gerçekte bir kasanın içine sabitlenmiş olarak kullanıma girecekler. Çünkü henüz devamlı esneyip bükülmeye dayanacak seviyede bir ekran üretilebilmiş değil.

Peki ama eğer tüketici 10 inçlik tableti katlayıp gömlek cebine sokamayacaksa, o zaman esnek AMOLED ekranın ne esprisi var? Aslında bu teknoloji esnek olmaktan çok daha fazlasına sahip. Yazının başında sunduğumuz özellikleri hatırlayın! Herşeyden önce esnek ekranlarda cam türevleri yerine polyamid plastik türevleri kullanıldığından, normal bir cihaz kasasının içine yerleştirildiklerinde kırılması imkansız bir ekran elde edilebiliyor.

Kırılma söz konusu olmadığından Gorilla Glass gibi daha dayanıklı ve pahalı camlara da ihtiyaç kalmıyor, zaten polyamid malzemenin genel maliyeti de kendiliğinden düşük olduğundan, herhangi bir cam ekrana göre çok daha ucuz oluyorlar. Ayrıca bu tür ekranlar diğerlerine göre çok daha az enerji tüketiyorlar, bu da taşınabilir cihazın pil ömrüne doğrudan katkıda bulunuyor. Ve tabii işin bir de tasarım tarafı var. Bu ekranları kullanarak daha yuvarlak hatlı ve estetik aygıtlar üretmek mümkün.

Samsung 2012 yılı için yaklaşık 960,000 adet esnek AMOLED ekran üretmeyi planlıyor. Bu rakam pek fazla değil, ancak firmanın daha şimdiden çok fazla başvuru aldığı da söyleniyor. Bazı firmaların 2012 sonunda esnek AMOLED ekranlı ürünleri piyasaya çıkaracakları neredeyse kesin, ancak hangi markalar oldukları şimdilik söylenmiyor. Fakat en azından Apple’ın şimdilik böyle bir model çıkarmayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Apple’ın esnek ekranlı bir cihazı duyurmasının 2015 yılından önce olmayacağı da gelen söylentiler arasında.