Anasayfa Haber En Gürültülü Megafon!

En Gürültülü Megafon!

Dünyanın en gürültülü megafonu bu! Peki Londra 2012 Olimpiyatlarında işi ne?

İngiltere Savunma Bakanlığı, yazın yapılacak Londra Olimpiyatları için güvenlik önlemlerini arttırmaya devam ediyor. Uzun-Mesafe Ses Cihazı (Long-Range Acoustic Device: LRAD) adı verilen Megafon sayesinde topluluk kontrolünü sağlayacak. Ses patlamaları veren Megafon, 1metre’de 150 desibel gücünde ve bu ses 3km uzaktan rahatça duyulabiliyor.

2000 yılının başlarında geliştirilen Ses Cihazı, askeri kullanımlar amacıyla Amerikan ordusunun elinde bulunmaktaydı. Deniz Korsanlarına karşı mücadelede ve Iraktaki psikolojik savaşta kullanıldığı belirtilen cihaz, son olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde Wall Street Ayaklanması olarak bilinen Gençlik Ayaklanmalarında kullanılmıştı.

Peki nasıl çalışıyor? Klasik hoparlörlerin aksine tek bir diyafram üzerinden ses üretmiyor, pek çok ufak Transcuder yani enerji dönüştürücüyü kullanarak elektriği kullanarak titreşim üretiyor. Bu titreşimler de hava moleküllerinin titreşerek ses oluşturmasını sağlıyor.

San-Diegolu firma tarafından geliştirilen silah hakkında verilen demeçte LRAD’ın bir silahtan çok toplu ayaklanmaları kontrol eden bir polis aleti olduğu vurgulandı. Ancak LRAD’ın Amerikan ordusu tarafından kullanıldığının bilinmesi, kamuoyu nezdinde bu icada bakışı pek olumlu etkilemiyor.