Anasayfa Haber Google’ın Başı İranla Dertte !

Google’ın Başı İranla Dertte !

İran Hükümeti, Google Maps’te ki bir hata yüzünden Google şirketine dava açabilir.

Google Firması, ürettiği teknojiler ve ünlü yazılımlarıyla sükse yapa dursun, Tahran, Google’a karşı isyan bayrakları çekti. Google’ın 2005 yılında kamuoyuna sunduğu Google Maps, dünyanın köşebucağında ki her ülkenin sokak sokak isimlerini paylaşmakta. Google Earth ile birleşen ve hiç bir yerde kaybolmanıza izin vermeyen Google Maps, en çok kullanılan harita yazılımlarından biri haline gelmişti.

Ancak Associated Press’e konuşan İran Sözcüsü Ramin Mehmanparast, firmaya tehtidler savurdu. Sebebi ise İran’ın oldukça hassas olduğu Pers Körfezi’nin Google Maps üzerinde gözükmemesi. Körfezin ise etimolojik olarak oldukça uzun bir tarihi var. Pers İmparatorluğundan bu yana Pers Körfezi olarak bilinen ancak Arabistan Yarımadasında Müslüman Devleti’nin kurulmasından sonra Arap Körfezi olarak adlandırılan bölge, ülkemizde Basra Körfezi olarak bilinmekte. İran bu konuda oldukça sert bir tutum izlemekte.

Arap hükümetleri inatla Arabian Gulf (Arap Körfezi) olarak adlandırsa da, İran, Birleşmiş Milletlerin desteği sayesinde bölgeye Persian Gulf (Pers Körfezi) adını koydurtmayı başarmış. Şimdi bu bölgenin Google Maps üzerinde etiketlenmeden gösteriliyor olması, Tahran Hükümetini ayağa kaldırdı. Konunun en kısa sürede çözülmesini isteyen hükümet sözcüsü, yasal işlem başlatacaklarını sert bir dil ile ifade etti. Konu ile alakalı olarak Google sözcüleri açıklama yapmayı kabul etmemesi kafada soru işaretleri oluşturdu.

Dönem dönem teknik hatalardan ötürü isim etiketleri kaldırılan, yanlış bölge isimleri belirten Google Maps bu gibi durumlara alışkın. Ancak İran Hükümeti’nin bu denli sert çıkışına karşı ne gibi bir cevap vereceği merakla bekleniyor. Siyasi olarak Arap Devletleri ve arasında kızışmalara açan bölgenin, Amerikan kaynaklı Google Firmasının karışması da kasıtlı bir hareket olup olmayacağı konusunda kafaları karıştırıyor.