Anasayfa Haber Intel Beş Nanometreye Koşuyor!

Intel Beş Nanometreye Koşuyor!

Intel, uzun süredir merakla beklenen 22 nm standardındaki Ivy Bridge işlemcileri en sonunda piyasaya sürmeyi başardı. Peki şimdi ne olacak? Intel’in bir sonraki hedefi nedir? İşlemciler daha ne kadar küçülebilir?

Bu soruların cevabı yakın zamanda basına sızan Intel yol haritasında saklı. Firmanın araştırma-geliştirme bölümü on yıllık planlar doğrultusunda çalışıyor. Bu da demek oluyor ki, biz Ivy Bridge almak için bütçemizi gözden geçirirken, mühendisler bundan yıllar sonra çıkaracakları ürünlerin çizimlerini yapıyor oluyorlar.

Bu uzun vadeli planları gösteren yol haritasına göre, Intel 2013 sonundan itibaren 14 nm standardındaki yongaların üretimine geçmeyi planlıyor. 2015 ve sonrasında ise sırasıyla 10, 7 ve 5 nm standardındaki işlemcilerin üretilmesi firmanın gündeminde.

Tabii bu yeni standartlara göre üretim yapabilmek için, Intel’in fabrikalarında ciddi güncellemeler de yapması lazım. Nitekim firma halen ABD’nin Oregon ve Arizona eyaletlerindeki fabrikalarıyla, İrlanda’da bulunan fabrikasında 14 nm üretime uygun değişiklikler yapmakla meşgul.

Ancak 5 nm boyutuna inmek bundan çok daha fazlasını gerektirecektir. İnsan DNA’sının yaklaşık 2 nm genişliğinde olduğunu düşünürseniz, bu boyutun ne kadar küçük olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bu kadar küçük boyutlarda, halen işlemcilerin ana malzemesini oluşturan başta silikon gibi malzemelerin çok ciddi kısıtlamalarıyla karşılaşılıyor. Silikona bir alternatif olarak grafen gösteriliyor, fakat konu üzerinde araştırma yapan hiçbir firma henüz bu soruya açık bir cevap getirebilmiş değil.

Öte yandan, Intel’in yol haritalarının genellikle uydurma olmadıkları da zaman içinde kanıtlanmış bir gerçek. Eğer firma 5 nm üretimi mümkün görüyorsa, şimdiden ellerinde ciddi projeler var demektir. Ancak işin en ilginç tarafı, bu boyutlarda üretimin getirecekleri olacaktır. İnanılmaz düşük enerji tüketen ve korkunç hızlara ulaşan bilgisayarların, bozuk para büyüklüğüne inmesi hiç de şaşırtıcı bir sonuç olmayacaktır.