Anasayfa Haber Ejderha Uçmayı Reddetti!

Ejderha Uçmayı Reddetti!

Ünlü Amerikalı girişimci Elon Musk’ın kurduğu SpaceX firmasının uzun süredir üzerinde çalıştığı Falcon 9 roketi, bugün NASA gözetiminde ilk resmi uzay yolculuğuna çıkacaktı. Daha önce bir kez deneme uçuşu yapan roket, yeniden kullanılabilir Dragon uzay gemisini yörüngeye taşıyacaktı. Dragon gemisi Dünya yörüngesindeki Uluslararası Uzay İstasyonu ile buluşacak ve taşıdığı ikmal malzemelerini istasyona aktaracaktı.

Ancak merakla beklenen fırlatma olabilecek en son saniyede Dragon uçuş kontrol bilgisayarı tarafından iptal edildi. Falcon 9 roketinin motorları ateşlendi, ancak rampa bağlantıları bırakılmadan önce bilgisayar birşeylerin yolunda olmadığına karar vererek ateşlemeyi durdurdu ve geminin kalkışını engelledi.

Uzmanlar halen Dragon’un kalkışı neden engellediğini ve gemide herhangi bir hasar olup olmadığını tespit etmeye çalışıyorlar. İlk bulgular uçuş bilgisayarının Falcon 9 motorlarından beş numaralı ünitede yanma odası basıncının olması gerekenden daha fazla olduğunu gördüğü, bu durumun kritik bir duruma işaret edebileceğinden şüphelendiği için kalkışı durdurduğu yolunda. Eğer uzmanlar gemide herhangi bir hasar tespit etmezlerse, yakıt tankları tekrar doldurulacak ve önümüzdeki Salı günü yeni bir fırlatma girişiminde bulunulacak.

SpaceX tarafından geliştirilen Falcon 9 roketi ve Dragon uzay gemisi, Amerikan uzay çalışmaları açısından çok büyük önem taşıyor. NASA’nın budana budana iyice kuşa dönen bütçesi ve emekliye ayrılan mekikleri yüzünden eli kolu tamamen bağlanmış durumda. Bu yüzden diğer ülkelere bağımlı olmadan uzay çalışmalarını yürütebilmek için özel sektörün bu alanda ciddi başarılar elde etmesine ihtiyaçları var.

Dragon uzay gemisi özel sektör tarafından ortaya konmuş tek proje değil, ancak diğer firmaların projeleriyle kıyaslandığında çok daha ileride. Üstelik Dragon gemisi çok maksatlı ve uzun vadeli bir tasarım olarak geliştirilmiş. Atmosfere girip Dünya’ya inerek yeniden kullanılabilir bir yapıda. Şimdilik sadece yük taşısa da, ileride yolcu da taşıması amaçlanıyor. Üstelik daha da ileride eklenecek olan retro roketler sayesinde Ay ya da Mars üzerine iniş yapabilmesi de ön görülüyor. Ancak bugün için öncelikli olan, geminin resmi uçuşunu düzgün biçimde yapabilmesi ve rüşdünü ispat edebilmesi. Bunun için birkaç gün daha bekleyeceğiz.