Anasayfa Haber Güle Güle Aero!

Güle Güle Aero!

Haziran başından itibaren Windows 8’in son haliyle ilgili incelemeler basını doldurmaya başlayacak, şüphesiz herkes Microsoft’un bu defa ne yapacağını çok merak ediyor. Windows 8 şimdiye dek olmadığı kadar büyük bir proje Microsoft için, çünkü çok kapsamlı ve firmanın geleceğini de ciddi biçimde etkileyecek. Windows 8 gerçekten her platformda çalışacak mı? Yoksa PC üzerinde bile çuvallayacak mı, daha önce bazı Windows sürümlerinde olduğu gibi? Henüz kimsenin kesin bir cevabı yok.

Öte yandan, bugün Microsoft’tan gelen bir haber, firmanın ne kadar derin bir yeniden tasarım yapmakta olduğunu gözler önüne serdi. Windows 8’in masaüstü sürümünde, Vista ve 7’de görmeye alıştığımız Aero arabirim tasarımı olmayacak! Evet, gösterişli ve çok sistem kaynağı tüketen Aero arabirim, artık demode olduğu gerekçesiyle rafa kaldırılıyor.

Yeni arabirim hayli temiz ve şatafatsız olacak. Microsoft mühendisleri bunun öncelikle kullanıcının dikkatini yaptığı işte yoğunlaştırmasına yardımcı olacağını savunuyorlar. Şıkır şıkır pencereler ve efektler yerine, ekrandaki verinin ön plana çıkması, böylece kullanıcıların dikkatini toplamasına yardımcı olunması hedeflenmiş yeni arabirim tasarımında.

Tabii bu resmi yaklaşım ve her ne kadar sağlam bir tabanı olsa da, tek sebebin bu olmadığı da bariz. Aero arabirim gerçekte hayli işlemci gücü yiyebilen ve özellikle alt seviye cihazların performansını düşüren bir yapıydı. Oysa şimdi Microsoft sadece PC”leri değil, her türden mobil cihazı da çalıştırabilmeyi hedefliyor. Bu da en azından arabirimin her platformda doğru görünmesini ve çalışmasını gerektiriyor. Yani falza şatafata isteseler de yer veremezler. Kaldı ki zaten Aero’nun çok fazla hayranı da yoktu, çoğu kullanıcı klasik Windows görünümünü tercih ediyordu. Şahsen yeni Windows 8 düzgün çalıştığı sürece, Aero’nun eksikliğini hissetmeyeceğimi biliyorum.