Anasayfa Haber Ejderha En Sonunda Uzayda!

Ejderha En Sonunda Uzayda!

SpaceX tarafından üretilen ve NASA gözetiminde ilk resmi uçuşunu geçen hafta yapmaya hazırlanan Falcon 9 roketinin taşıdığı Drragon uzay gemisi, bir arızadan dolayı son anda fırlatılamamış ve uçuş bugüne kalmıştı. Arızanın Falcon 9 roketinin ilk kademesindeki dokuz adet Merlin motorundan bir tanesindeki nitrojen püskütrme sübabının bozulmasından kaynaklandığı anlaşılmış, gereken onarımlar yapılmıştı.

Bugün erken saatlerde Cape Canaveral uzay üssünden başarılı bir fırlatmayla kalkan Dragon, en sonunda yörüngeye oturmayı başardı. İki kademeli Falcon 9 roketinin üzerinde yola çıkan Dragon, yaklaşık 10 dakikalık bir uçuştan sonra güneş panellerini açarak dünya çevresinde dönmeye başladı. Bundan sonraki günlerde Dragon gemisi çeşitli uçuş testlerinden geçecek ve en sonunda da Cuma günü Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ile kenetlenecek. İstasyondakiler geminin yükünü boşaltıp, dünyaya dönmesi gereken kargoyu yükleyecekler. Ardından da yeniden atmosfere girecek olan Dragon, ABD’nin Pasifik kıyılarında denize iniş yapacak ve bir uçak gemisi tarafından kurtarılacak.

Bu uçuş sadece Amerika’nın uzay programına özel sektörün en ciddi ve doğrudan katılımı olduğundan devrimsel bir niteliğe sahip. Yakın zamanda diğer özel şirketlerin de SpaceX’in açtığı yoldan ilerleyecekleri ve uzay çalışmalarında yeni bir dönemin başlayacağı ümit ediliyor.