Anasayfa Haber NASA’nın Yeni Göz Bebeği

NASA’nın Yeni Göz Bebeği

Uzun uğraşlar sonucu ortaya çıkan robot sayesinde astreoit ve gezegenlerde taş toplamak artık daha kolay.

Kaliforniya’da bulunan Jet Propulsion Laboratuvarı’ndan Aaron Parness, üzeridne çalıştığı robotu 16 Mayısta gerçekleştirilen Elektrik ve Elektronik Mühendisleri (Electrical and Electronics Engineers – IEEE) yıllık robotik konferansında tüm dünyaya göstermiş bulundu. Parness’in geliştirdiği robotun her bir ayağında 12 adet microspine adı verilen hassas ancak bir o kadar kuvvetli ince çubuklar bulunmakta. Bu microspineler sayesinde gezegenlere ya da astreoitlere iniş yapıldığında geri sekme gibi durumlarla karşılaşılmayacak. Yani inilen yüzeye yapışılacak.

Uzun yıllar boyu NASA ve onun gibi bir çok uzaycılık dairesi, astreoitlerden parça getirmeye çabalamış ancak başarılı sonuçlar elde edememişti. Parness’in bu robotik ayakları sayesinde, uzayda ki maceralarımıza yenilerini ekleyebileceğiz. Bu robotik kollara, 100 Newton kuvvetinde basınç uygulandığında dahi sorun çıkarmadıkları belirlendi. Parness, elinde ki robotun test aşamasında olduğu daha fazlasına dayanabileceğini açıkladı.

Lemur adı konulan robotun çalışmaları, dünya üzerinde ki çeşitli mağaralarda yapılmakta. Şu an bazalt türü kayalardan 12mm kadar delip örnek alabilen Lemur’un üzerinde ki çalışmalar devam edecek. Parness’in robotu eğer gerekli yeterlilikleri gösterirse NASA’nın çalışmalarının baş tacı olacağı kesin. Konu ile alakalı youtube videosu da mevcut.