Anasayfa Haber Uzaktan Kumandanın Babası Aramızdan Ayrıldı

Uzaktan Kumandanın Babası Aramızdan Ayrıldı

Televizyonların vazgeçilmez aparatı Uzaktan Kumandanın mucidi Eugune Polley öldü.

Televizyonlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Tembellik kutusu olarak adlandırılsa da, güncel bir çok haberi ve olayı televizyonlardan izlemekteyiz. Hatta tüm dünyanın şahit olduğu olaylar sıcağı sıcağına paylaşılmakta. Dünya’nın öte ucunda oturan bir insanla aynı anda aynı görüntüyü izlemek aslında oldukça özel bir durum. Berlin Duvarının yıkılışı, Körfez Savaşı, insanoğlunun Ay’a ayak basışı, Dünya Kupaları, Olimpiyatlar ve daha bir çok sosyal, siyasal, bilimsel ve kültürel aktivite ekranlarımıza yansımakta.

Şimdilik insan beynini eriten diziler ve gereksiz realty showlar ile dolu olsada geçmişe baktığımızda, günümüz insanı için önemli bir icattır Televizyon. İlk yaygınlaşmaya başladığı zaman tek sorun kalkıp yakından müdahale etmek zorundaydınız. Kanal ve ses ayarları, açma-kapama tuşları manuel olarak gerçekleştirilmekteydi. İşte 1955 yılında Eugune Polley, icat ettiği uzaktan kumanda ile TVlerin daha da yaygınlaşmasına belki de ön ayak oldu.

Flash-Matic adı verilen bu ilk ilkel uzaktan kumanda, aslında bir fotoseldi. Fotosel, fotoelektrik olay denilen bir prensibe göre çalışır. Bu prensip, yakalanan ışığın eşit miktarda voltaj ile yansıtılmasıyla gerçekleşmekteydi. Yani basit bir anlatımla ışık algılayıcısı adını verebiliriz. Bu Flash-Matic sayesinde, artık insanlar TVlere uzaktan hükmedebilmekteydiler. 1955 yılı için zaten lüks olan TV için Flash-Matic daha da lüks bir aparat olarak geliyordu.

Eugune Polley, günümüzün infrared ve radio frekanslarıyla çalışan uzaktan kumandalarına böylece ön ayak olmuştu. Flash-Matic’in yapımcı şirketi olan Zenith firması, Polley’in geçtiğimiz pazar günü uzun yıllar yaşadığı Chicago’da bir hastanede 96 yaşında öldüğünü açıkladı. Polley, Zenith firması ile 47 yıl boyunca çalışmıştı. Kariyerine 1935 yılında mühendislik alanında başlayan Eugune Polley, 18 farklı ürünün patentini de almış biriydi.  O ve yakın mühendis arkadaşı Robert Adler, 1997 yılında Emmy ödülü ile onurlandırılmıştı.