Anasayfa Haber Vakum Tüpleri Geri Döndü!

Vakum Tüpleri Geri Döndü!

Transistörlerin icadından önce tüm elektronik cihazların kalbinde vakum tüpleri vardı. Bilgisayarlar, radyolar, televizyonlar, füze güdüm sistemleri, savaş uçağı radarları… Aklınıza gelebilecek her şey vakum tüpleriyle çalışıyordu. Tabii maliyetleri yüksek ve kapladıkları hacim de mikro-işlemcilerle kıyaslanamayacak denli büyük olduğundan, zaman içinde bunlar neredeyse tamamen tarihe karıştı. Artık vakum tüplerini sadece özel yapım, son derece pahalı ses sistemlerinde görebilirsiniz.

Öte yandan, vakum tüplerinin bir özelliği vardı ki, onları modern transistörlere göre yenilmez kılıyordu; radyasyona dayanıklılık! Bir nükleer patlamanın yaydığı EMP şoku ya da derin uzayda süregelen kozmik radyasyon fırtınaları, vakum tüplü bir sistemi asla etkilemiyor. Bunun askeri ya da uzay çalışmaları açısından önemini tahmin edebilirsiniz!

İşte bir süredir vakum tüplerine benzer bir teknoloji üzerinde çalışan biliminsanları, en sonunda “nano vakum tüpleri” adını verdikleri yeni bir teknoloji geliştirmeyi başardılar! Bu teknolojide gerçekte eskiden olduğu gibi dev vakum tüpleri kullanılmıyor, hatta ortada “vakum tüpü” denebilecek içi boş bir ampul de yok. Ancak yeni geliştirilen teknoloji, çalışma prensipleri açısından eski vakum tüplerine çok benziyor ve aynı radyasyona karşı bağışıklı olma durumunu sergiliyor.

Bilindik mikro-işlemci tasarımında temel malzeme silikondur. Nano vakum tüp teknolojisinde ise silikonun fosforla güçlendirilmiş bir alaşımı kullanılıyor. Oluşturulan silikon-fosfor alaşım kabarcık, içine yerleştirilen üç adet ayakla bir “nano vakum tüpü” haline getiriliyor. Ayaklar giriş, çıkış ve kapı vazifelerini görüyorlar. Aralarındaki mesafe ise 150 nm civarında olduğundan, elektronlar geçiş yaparken dışarıdan gelen serseri atomlardan ve haliyle de radyasyondan etkilenmiyorlar.

Ancak bu yeni teknolojinin tek gücü radyasyona bağışıklı olması da değil! Bu yeni nano vakum tüpleri, testler esnasında klasik silikon transistörlerden en az 10 kat daha hızlı çalışabildiklerini de gösterdiler! Bu da, yeni nano vakum tüplü işlemcilerin rahatlıkla Terahertz hız bariyeri aşabileceklerini gösteriyor! Biliminsanları önümüzdeki yıllarda bu teknolojiyle donanmış kişisel bilgisayarların, şimdikileri antika konumuna düşürebileceğini tahmin ediyorlar.