Anasayfa Haber İngiliz Uydusundaki Kinect Ve Android!

İngiliz Uydusundaki Kinect Ve Android!

STRaND uydusunu oluşturan parçalar topluca sergileniyor.
STRaND uydusunu oluşturan parçalar topluca sergileniyor.

Surrey Satellite Technology adlı bir İngiliz firması, düşük maliyetli ve modüler yapılı nano-uydular geliştirmek için, günlük teknolojilerden faydalanmayı deniyor. Firmanın geliştirdiği en son prototip olan STRaND (Surrey Training Research and Nanosatellite Development) uydusu, boyutları itibariyle bir ayakkabı kutusundan biraz daha küçük.

STRaND nano-uydusunun beynini bir Google Nexus akıllı telefonu oluşturuyor. Android işletim sistemli telefon, uydunun tüm işlevlerini kontrol edebilecek biçimde programlanmış. Uydunun gözlerini ise Microsoft’un Kinect teknolojisi sağlıyor. Uydu Xbox 360 Kinect modülü sayesinde çevresini algılama ve buna göre manevra yapma yetisine sahip olacak.

Surrey Satellite bu şekilde tüketici pazarında yaygın ve ucuz bulunan çeşitli teknolojileri bir araya getirerek, düşük maliyetli nano-uydular üretmeyi amaçlıyor. Normalde milyonlarca doları bulan uydu maliyetlerini bu sayede yüzbinlerce dolara indirmeyi planlayan firma, özellikle Kinect teknolojisinin nano-uydularının modüler yapısı için önemli rol oynayacağını düşünüyor.

Normalde nano-uydular hafif ve küçük olduklarından özellikle yörüngeye yerleştirilmeleri çok daha ucuza geliyor. Ne var ki küçük yapıları aynı zamanda içlerindeki donanımı da kısıtladığından, kullanım alanları kısıtlı kalıyor. Oysa Surrey Satellite bu nano-uydulardan bir seri üretmek, sonra da onların yörüngede Kinect modülü sayesinde birbirleriyle rahatça kenetlenmesini sağlamayı amaçlıyor.

Nano-uyduların birbirlerine kenetlenmesi, çok daha büyük uydu sistemlerinin yörüngede rahatça oluşturulabilmesine imkan tanıyabilir. Şimdiki nano-uydular yörüngede birbirlerini bulup kenetlenebilecek donanıma sahip değiller. Ancak bir Kinect modülü ve bir akıllı telefonun işlem gücü, nano-uydulara bu yeteneği rahatlıkla kazandırabilir. Bu sayede maliyeti bazen yüzmilyonlarca doları bulan büyük uydular üretip, bunların kaderini tek bir fırlatmanın eline bırakmaktansa, düşük maliyetli onlarca nano-uydu yörüngede birleşip çok daha kullanışlı ve rahatça onarılabilir bir uyduyu oluşturabilir. Bir nevi Voltran gibi yani…