Anasayfa Haber Samsung Grafik Hafızası Üretmeyi Bırakıyor!

Samsung Grafik Hafızası Üretmeyi Bırakıyor!

Grafik kartlarında kullanılan DDR5 hafıza modüllerinin en büyük müşterisi olan Nvidia, AMD ve Intel, son zamanlarda yayılan bir söylenti yüzünden oldukça sıkıntılı günler geçiriyor. Söylentiye göre bu tür hafıza modüllerinin en büyük üreticisi konumundaki Samsung, bu sektörden çekilmeye hazırlanıyormuş.

Samsung’un piyasadaki en büyük grafik hafıza üreticisi olması, bu sektörden ciddi kâr ettiği anlamına gelmiyor. DDR5 yongaların geliştirilmesi ve üretimi hayli zor. Özellikle düşük nanometreli yonga üretimi başlı başına firmaların canını sıkan bir süreç, çünkü fırından çıkan yongalarda ciddi oranlarda kayıp yaşanıyor. Bir silikon tabakasında düzinelerce yonga bulunuyor ve her defasında bunların ancak bir kısmı çalışmaya hazır olarak fırından çıkıyor. Özellikle nanometresi düşük yongalarda tabaka başına yaşanan kayıp % 50’yi geçebiliyor. Bu da üretici için zarar demek.

Öte yandan grafik hafızasında DDR5 modüllerin yerini daha ucuz ve üretimi kolay olan, ancak uygun biçimde kullanıldığında yeterli hıza ulaşabilen DDR4 modüller almaya başlamış durumda. Çoğu ekran kartı üreticisi DDR5 modülleri ancak en üst seviye modellerde kullanmayı tercih ediyor ki, bu modeller de hacim olarak genel üretimin küçük bir kısmını oluşturuyorlar. Öte yandan çok daha fazla üretilen ve satılan orta sınıf ekran kartlarında DDR4 ve bazen DDR3 modüller tercih ediliyor.

Tüm bu faktörler Samsung’un grafik yongası üretiminde aradığını bulamamasına sebep oluyor. Bu yüzden yakın bir zamanda bu sektörden tamamen çıkmaya hazırlandıkları söyleniyor. Grafik modülü üretmeyi tamamen bırakmasalar bile, en azından artık DDR5 üzerine ar-ge yapmayı kesecekleri, üretimi de zamanla durduracakları tahmin ediliyor. Eğer bu gerçekleşirse, ekran kartı üreticileri hafıza konusunda ciddi bir sıkıntıya düşebilirler. Bu da genel olarak ekran kartı fiyatlarının artması ve seçeneklerin azalması şeklinde son tüketiciye yansıyacaktır.