Anasayfa Haber Gizli Servisten NASA’ya Beklenmedik Hediye!

Gizli Servisten NASA’ya Beklenmedik Hediye!

Amerika Birleşik Devletleri’nde varlığı resmen kabul edilen 16 farklı istihbarat teşkilatı var. Bunlardan bazılarının adını sık sık duyarsınız, CIA, FBI, NSA, DEA, vesaire. Ancak bir de adı pek bilinmeyen teşkilatlar var ki, bunlar çok özel konularda çalışırlar.

Bu teşkilatlardan biri olan NRO (National Reconnaissance Office – Ulusal Gözetleme Teşkilatı) genellikle keşif ve haberalma alt yapısının oluşturulması konularında faaliyet gösterir. Mesela ABD’nin çeşitli casus uydularının tasarlanması, üretilmesi ve yörüngeye fırlatılması gibi işler bu teşkilatın ilgi alanına girer.

NRO geçtiğimiz günlerde çok ilginç bir karar alarak, envanterinde bulunan iki büyük casus uyduyu NASA’ya hediye etti! Bu uydular NRO tarafından özel kontratlı şirketlere yaptırılmış, ancak uygunluk sertifikası almalarına rağmen henüz uzaya fırlatılmamışlar. NRO bu uydularda bulunan bazı çok özel donanımları söktükten sonra, onları bilimsel amaçla kullanılmaları için NASA’ya devretme kararı almış.

Bu casus uydular NASA’nın uzun zamandır kullandığı Hubble uzay teleskobuna çok benzer yapıdalar, gerçekte her biri uzaydan dünyayı gözlemlemek için tasarlanmış dev birer teleskop. Ancak Hubble’dan çok daha gelişmiş yapıdalar, mesela görüş alanları Hubble’ın neredeyse 100 katı daha geniş! NASA bu uyduları kullanarak rahatlıkla derin uzay gözetleme ve keşif projelerini güçlendirebilir.

Ancak bu sadece kağıt üzerinde böyle, gerçekler ise biraz daha farklı. NRO’nun hediye ettiği bu casus uyduların gereken şekilde donatılması ve fırlatılması, yine de ciddi bir bütçe gerektirecek. NASA zaten ciddi bir bütçe kesintisi içinde ve üstelik halen elinde bu uyduları uzaya taşıyabilecek bir araç da yok. Yani bu pek alışılmamış hediyeler, gerçekte bir devlet kuruluşunun elinde patlayan envanteri bir başka devlet kuruluşuna sokuşturup daha fazla masraf ve sorumluluktan yırtmasından başka bir şey değil gibi görünüyor. Ve tabii ki NASA yetkilileri kara kara bu pahalı “hediyeleri” ne yapacaklarını düşünüyorlar!

İlginizi çekebilir:

Kahrolası Federaller Peşinizde!

Eski CIA Yöneticisi Bomba Açıklamalarda Bulundu!

Amerika, Dinleyemediğini Kapatıyor!

Gizli Servisler Bu Markayı Kullanmıyor

Google’ın Mahkeme Açıklaması Şaşırttı

NSA, Facebook ve Yahoo’yu Tehdit Etmiş

Google FBI Mektuplarını Açıkladı

Huawei ve ZTE Firmaları ABD İçin Birer Tehdit mi?

Rus Malı Android İster Misiniz?

Pentagon’un siber kalkanı!

Gizli Servisten NASA’ya Beklenmedik Hediye!

NSA İnsanlara Pek Güvenmiyor!

Microsoft’un Sağlam Arkadaşları Var

John McAfee, Yeni Bir Güvenlik Cihazı Üreteceğini Açıkladı