Anasayfa Haber Hayalet Göz Göklerde!

Hayalet Göz Göklerde!

Phantom Eye ilk otonom uçuşuna başlarken...
Phantom Eye ilk otonom uçuşuna başlarken...

Boeing firmasının üzerinde çalıştığı pek çok insansız hava aracı (UAV) projesinden biri olan Hayalet Göz (Phantom Eye) ilk otonom uçuş tecrübesini 1 Haziran’da tamamladı. Phantom Eye ilk bakışta hayli sıradan görünse de, aslında pek çok açıdan hayli önemli bir proje, çünkü benzer UAV tasarımlarından çok daha farklı.

Herşeyden önce bu araca gücünü veren motorlar tamamen sıvı hidrojenle çalışıyorlar, haliyle egzosdan çıkan tek şey su buharı. Bu da aracı hem aracın yarattığı çevre kirliliğini sıfıra indiriyor, hem de doğrudan petrole olan bağımlılığını ortadan kaldırıyor. Bu durum ABD’nin hidrojeni gelecekte askeri yakıt olarak kullanma planlarıyla doğrudan uyumlu bir çalışmanın sonucu.

Diğer önemli özelliği ise Phantom Eye’ın bugüne dek yapılmış en büyük boyutlu UAV’lardan biri olması, hem 50 metreyi bulan kanat açıklığı, hem de 200 kilonun üzerindeki taşıma kapasitesi, bu aracı benzerlerinden farklı bir yere koyuyor. Çünkü Phantom Eye doğrudan silahlandırılıp savaş alanında aktif rol verilecek araçlardan değil.

Bu aracın tasarlanma amacı, yaklaşık dört gün boyunca ve neredeyse 20,000 metre irtifada uçarak gözlem yapabilmek. Çok gelişmiş video ve radar paketlerini taşıyacak olan Phantom Eye, tek başına büyük bir şehri günler boyunca kendini göstermeden gözetleyebilecek kapasitede olacak. Boeing bu projenin zaman içinde benzer amaçlarla tasarlanan casus zeplinlere çok daha bir alternatif olabileceğini düşünüyor.