Anasayfa Haber Çöldeki Dev Göz!

Çöldeki Dev Göz!

ELT tamamlandığında böyle görünecek.
ELT tamamlandığında böyle görünecek.

Güney Amerika’da bulunan Şili’nin Atacama Çölü pek ilgi çekici bir yer sayılmaz, çünkü adı üstünde, kocaman bir çöl! Ancak eğer modern dünyanın ışık ve gürültü kirliliğinden uzakta olmak istiyorsanız, gidecek daha iyi bir yer de bulamazsınız! Ve eğer amacınız evrenin derinliklerini gözlemlemekse, burası tam olmak istediğiniz yerdir, çünkü ışık ve gürültü kirliliği yoktur.

İşte bu sebeplerden, Atacama Çölü’nün ortasında yükselen Cerro Armazones dağlarında yakın zamanda dünyanın en büyük optik teleskobu kurulacak. Teleskobun ana yansıtıcı aynası 39 metre çapında olacak ve 800 kadar sekizgen parçadan oluşacak. Bu ayna ebadı halen çalışan durumdaki en büyük optik teleskoptan yaklaşık dört kat daha büyük ve 12 kat daha fazla ışık yakalama kapasitesine sahip.

Haliyle bu teleskop tamamlandığında, evrenin derinliklerine şimdiye kadar olduğundan çok daha yakından bakma imkanı sunacak. European Extremely Large Telescope (ELT) adı verilen projenin arkasında ise Avrupa Birliği ülkeleri var. Yaklaşık 1,1 milyar Euro tutması beklenen inşaata şimdiden on Avrupa ülkesinden onay çıkmış ve projeyi de European Southern Observatory komisyonu yürütüyor. Tüm bu çalışmalar ise tabii ki Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından koordine ediliyor.