Anasayfa Haber Yürüyerek Enerji Sağlamak

Yürüyerek Enerji Sağlamak

Amerika ve Kanada üniversiteleri tarafından geliştirilen cihaz sayesinde elektrik enerjisi kolayca üretilebiliyor.

Hayatımızın her alanında kullandığımız elektrikli cihazların gün ortasında bataryasının bitmesi büyük bir sıkıntı olmuştur. Bunun gibi basit bir işlemden askeri modüllerde dahi kullanılacak cihaz Amerikalı Michigan Üniversitesi ve Kanadalı Simon Fraser Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştiriliyor.

Diz üzerine yerleştirilen bu cihaz sayesinde kinetik enerji elektriğe dönüştürülüyor. Atılan her adım sayesinde bu hareketten yararlanan modül teknoloji dünyasında ilk değil. Önceleri benzer çalışmalar mevcuttu. Ancak bu dize takılan aparat diğer çalışmalara nazaran daha pratik bir çalışma ortaya koyuyor. Hybrid araçlarda kullanılan bir prensip sayesinde enerji ortaya çıkıyor. Bu araçlarda fren yapıldığında ya da yavaşlandığında ortaya çıkan kinetik enerji daha sonra tekrar kullanılmak üzere enerjiye dönüştürülüyor. Cihazın içerisinde bulunan dönen bir mekanizma sayesinde bu işlem gerçekleştiriliyor.

Yaklaşık bir buçuk kilo ağırlığa sahip cihaz dize bağlandığında, 3.5km/h ile yürüldüğünde 5 wattlık bir elektrik enerjisi ortaya çıkarıyor. Bu 10 adet cep telefonunu tek seferde şarj etmeye yetecek düzeyde bir miktar. Oldukça az bir efor ile bu kadar yeterli enerjinin ortaya çıkması, teknolojinin kullanıldığı bir çok yerde yardımcı olabileceğe benziyor. Araştırmanın başında olan Profesör Arthur Kuo, daha hafif bir enerji çeviricisi üzerinde çalıştıklarından bahsetti. Bu sayede dağda yürüyüşe çıkan yolcular ya da askeri amaçlar doğrultusunda kullanılabilecek bir versiyonunu piyasaya sürebilecekler.