Anasayfa Haber Video: Sıcak Su Soğutma: Yüzde 4000 Daha Verimli!

Video: Sıcak Su Soğutma: Yüzde 4000 Daha Verimli!

SuperMUC Su Soğutma Sistemi
SuperMUC Su Soğutma Sistemi

Bir bilgisayar sıcak suyla nasıl soğutulur? İşte IBM’den müthiş bir soğutma sistemi…

IBM’in yeni süper bilgisayarı sıcak su ile soğutuluyor! Sisteme verilen suyu soğutmak için enerji harcamayan uzmanlar ilginç bir kullanım alanı bulmuşlar: Isıtmada kullanmak.

45 dereceye kadar çıkan su sıcaklığına karşın kılcal damarlar gibi dağıtılmış su soğutma sisteminin yüksek verimliliği sayesinde üretilen ısının fazlası süper-bilgisayarın içinde bulunduğu kampüsün ısıtılmasında kullanıyor. Normalde su soğutmalı sistemlerdeki su da heatsinklere üflenen hava ile soğutulur ancak bu sistemde bu tarz bir soğutma tertibat bulunmuyor, su sıcaklığı fanlarla düşürülmeden yararlı bir şekilde kullanılıyor ve bu sayede işlemci, RAM’ler ve diğer parçalar devamlı soğutulurken su sıcaklığı en fazla 45 derece seviyesine çıkıyor. Hava soğutmalı sistemlere göre 4.000 kat daha verimli soğutma yaptığı açıklanan bu özel teknoloji sayesinde enerji boşa harcanmıyor ve yılda 1.25 milyon Euro’luk bir tasarruf sağlanıyor.

Leibniz Supercomputing Centre: LRZ’nin IBM ile birlikte geliştirdiği sistem, Avrupa’nın en güçlü süper bilgisayarı. SuperMUC isimli sistem 150.000’den fazla işlemci çekirdeğine sahip ve 3 petaflop zirve performansı ile dikkat çekiyor. Almanya’daki süper bilgisayar sayesinde yapay kalp kapakçığından tutun da deprem araştırmalarına kadar sayısız konuda insanoğlunun önünü açacak araştırma ve geliştirme projeleri yürütülüyor.

Alman hükümetinin aldığı karar doğrultusunda ulusal fonlardan yararlanan enstitülerin, bu yıl içerisinde yüzde 100 sürdürülebilir enerji kullanması gerekiyor. En çok enerji tüketen soğutma sistemi olduğu için IBM ile yürütülen çalışmalar bu konuya odaklanıyor. Sonuçta hava soğutmalı sistemin onda biri boyutunda ve yüzde 40 daha az enerji tüketen yeni sıcak su soğutma sistemi yüzde 4000 daha verimli oluyor. IBM Research (Araştırma) bölümünün  Advanced Thermal Packaging: Gelişmiş Isı Yönetimi kanadının başı olan Dr. Bruno Michel, SuperMUC’ın boyutunu uzun vadede çok daha ufaltacaklarını, verimliliği arttırırken emisyonu azaltacaklarını belirtiyor.