Anasayfa Haber Çin Yörüngede Rahat!

Çin Yörüngede Rahat!

Çinli astronotlar uzay istasyonuyla olan çalışmalarını başarıyla yürütüyorlar.

Çin’in geçtiğimiz günlerde yörüngeye fırlattığı Shenzhou 9 uzay gemisi, yörüngedeki Tiangong 1 uzay istasyonuyla başarıyla kenetlendi. Ancak Çinli uzay adamları gemiyi istasyondan ayırıp, sonra tekrar kenetlendiler. Neden mi? İlk kenetlenme yer kontrol merkezinden uzaktan kumandayla yapılmıştı. Ancak bunun başarılı olması yeterli değildi. Uzay adamları gerektiğinde diğer gemilerle el kontrolüyle de kenetlenme yapabilmek zorundalar. Bunun için gereken tecrübeyi de ancak yaparak edinebilirler.

Yörüngede uzaktan kumandayla ya da el kontrolüyle başka bir gemiyle kenetlenmeyi sağlamak, uzay çalışmaları açısından başarılı bir adım olarak kabul ediliyor, çünkü gerçekten de gayet zor bir işlem. Ancak Çinli uzay adamları için yörüngede yapılacak olan pek çok işten sadece bir tanesi. Çin, gerçekte bu uçuşta pek çok yeni tecrübe kazanıyor ve kendi ilklerini gerçekleştiriyor. Mesela uzay gemisindeki üç taikonotun biri kadın, bu da yine Çin için bir ilk. Bu arada hatırlatalım, Çin kendi uzay adamlarına “taikonot” adı veriyor. Tıpkı Amerikalıların “astronot” ve Rusların “kozmonot” demesi gibi.

Taikonotları yörüngeye taşıyan Shenzhou 9 gemisinin kenetlendiği Tiangong 1 istasyonu, 60 tonluk modüler bir yapı, gelecekte daha fazla parça eklenerek büyütülmesi amaçlanıyor. Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ile kıyaslandığında onun ancak altıda biri büyüklüğünde olan istasyon, NASA’nın 1970’li yıllarda yörüngede çalıştırdığı Skylab istasyonu ile benzer ebatlarda. Çin, gelecekte bu istasyonu büyüterek Ay yolculuğu için ana üs olarak kullanmayı da planlıyor.